Mi, magyarok leginkább a tarkababot használjuk, abból is többnyire csak bableves, esetleg babfőzelék készül. Pedig rengeteg más izgalmas babfajta létezik, amikből simán készülhetnek karakteres, a babot főszerepe állító fogások. A kicsit édeskésebb fehérbabból például csodálatos püréket lehet készíteni – az alábbi recept egyenesen Ottolenghi konyhájából érkezik, így a krémes bab mellé szintén édeskés, de pikáns padrón paprika kerül. Ezt a különleges spanyol paprikafélét már nálunk is be lehet szerezni, és érdemes is, ugyanis sütve, durva szemű sóval és olívaolajjal egyszerűen mennyei.
Ez a mennyei babos fogás lehet extra előétel, de a mennyiséget növelve akár főétel is, hiszen a bab nagyon laktat és tápláló zöldség. Ottolenghi eredeti receptjében egyébként egy ütős jalapenoszósz is készül a fogáshoz – ha csípősebb karakterre vágyunk, érdemes azt is megkeresni.
Hozzávalók:
- 300 gramm száraz fehérbab egy éjszakára beáztatva
- 1 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
- 200 ml olívaolaj
- 1 kisebb biocitrom (héjastúl felaprítva)
- 1 ek. citromlé
- durva szemű só és bors
- 500 gramm padrón paprika
Elkészítés:
- A babokat csöpögtessük le, majd rakjuk egy lábosba, és öntsük le friss vízzel. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük a babokat puhára kábé 45-60 perc alatt.
- Ha teljesen megpuhult a bab, öntsük le róla a vizet, de tartsunk meg belőle! Közben egy serpenyőben hevítsünk 3 ek. olajat, és futtassuk meg rajta a fokhagymát, míg kicsit megbarnul. A fokhagymás olajat öntsük a lecsöpögtetett babra, adjuk hozzá a citromlevelet és a felaprított citromot, kb. 2 tk. sót, egy jó adag borsot és úgy 1 dl-t a főzővízből, majd robotgépben vagy turmixban pürésítsük le! Szükség esetén adjunk még hozzá főzővizet a krémesebb textúráért.
- A maradék olívaolajat kezdjük el hevíteni egy nagyobb serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta a padrón paprikákat, míg barna és ropogós lesz minden oldaluk. A megsült paprikákat csöpögtessük le, majd szórjuk meg durva szemű sóval.
- Egy tányér alját kenjünk ki a babpürével, és szórjuk rá a sült paprikát! Tálaláskor facsarjunk rá friss citromlevet!
Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images