A bab lenne a hosszú élet titka?!

2022. március 01.
Ismét egy kutatás, amiből az derült ki, hogy a túlnyomórészt növényi alapú vagy mediterrán étrend akár tíz évvel is növelheti az életkilátásainkat.

Egy 2019-es kutatás adatait elemezték újra a norvég Bergeni Egyetem tudósai, hogy kiszámolják, vajon milyen hatással van az élettartamra az étrendünk. A kutatók célja az volt, hogy a már meglévő bizonyítékok alapján meghatározzák, hogyan változtatja meg az étrend az élet hosszát. „Ez nem az egyes emberekre vonatkozó jóslat, viszont általánosságban megmutatja egy társadalom egészségügyi és élettartamra vonatkozó kilátásait” – mondta dr. Lars T. Fadnes, a tanulmány vezető szerzője, az egyetem Népegészségügyi Tanszékének professzora. 

bab-hosszu-elet

A kutatócsoport azt figyelte meg, hogy aki több növényi és kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztott, annak egy évtizeddel nőttek az életkilátásai, összehasonlítva azokkal, akiknek sok cukrot, finomított gabonafélét, feldolgozott húst tartalmazott az étrendje. „Az optimális diéta leginkább a mediterrán étrendhez hasonló, ám nagyon közel van a növényi alapú, vegetáriánus étrendhez is” – mondta Fadnes professzor, hozzátéve, hogy nemcsak hosszabb, de egészségesebb életet is élhetnek, akik így táplálkoznak, mivel ez az étrend javítja a közérzetet, segíti az optimális testsúly megtartását és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. 

A legerősebb jótékony hatással a különböző babok, a teljes értékű gabona és az olajos magvak vannak. A gyümölcs- és zöldségfélék szintén növelik az életkilátásokat, ahogy az egészséges zsírsavakban gazdag halak, például a lazac, szardínia és tőkehal is. A kutatásból az is kiderült, hogy nagyon fontos az ételek rosttartalma is, ami megalapozza az egészséges emésztést, a szív egészségét és a stabil vércukorszintet.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!