Miért szeretjük az epret? Mert egyszerre savas és édes, gyümölcsös és karakteres. Pont ezek a tulajdonságai teszik tökéletes összetevővé a gazpachóban is, ahol még jobban kiemeli egymást az eper, kakukkfű, édeskömény és paradicsomlé íze.
Hozzávalók:
- 1 kg friss eper megtisztítva és négybe vágva
- 1 piros pritaminpaprika felkockázva
- 1 közepes uborka meghámozva, felaprítva
- 1 kisebb édeskömény felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma összetörve
- 85 gramm kenyér héj nélkül, falatnyira aprítva
- 225 ml paradicsomlé
- 60 ml olívaolaj
- 100 gramm blansírozott mandula megpirítva
- 2 evőkanál balzsamecet
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt bors
- ¼ teáskanál Cayenne-bors
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 1 teáskanál friss tárkony
Elkészítése:
- Keverjük össze az epret, paprikát, uborkát, felaprított édesköményt, fokhagymát, kenyeret, paradicsomlevet, olívaolajat, 3 evőkanál mandulát, ecetet, sót, borsot és Cayenne-borsot egy nagy tálban. Fedjük le, és hűtsük legalább 2 órán át, vagy egy éjszakát.
- Tegyük az epres keveréket aprítógépbe, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a tárkonyt, turmixoljuk addig, míg teljesen sima nem lesz (nagyjából 45 másodpercig). Töltsük tálakba, egy-egy evőkanálnyi olívaolajat löttyintsünk a tetejére, szórjuk meg mandulával. Tálaljuk friss kakukkfűvel, tárkonnyal. Szobahőmérsékleten és hidegen egyaránt finom.
Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash