Epergazpacho, a tavasz kedvenc levese

2022. május 07.
Ha május, akkor eperszezon. A megszokott tejszínes eperkrémlevesen túl is van azonban lehetőség a tavasz kedvenc gyümölcsében. Tökéletes kiegészítője például az olasz gazpachónak is.

Miért szeretjük az epret? Mert egyszerre savas és édes, gyümölcsös és karakteres. Pont ezek a tulajdonságai teszik tökéletes összetevővé a gazpachóban is, ahol még jobban kiemeli egymást az eper, kakukkfű, édeskömény és paradicsomlé íze.

eper-gazpacho

Hozzávalók:

  • 1 kg friss eper megtisztítva és négybe vágva
  • 1 piros pritaminpaprika felkockázva
  • 1 közepes uborka meghámozva, felaprítva
  • 1 kisebb édeskömény felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma összetörve
  • 85 gramm kenyér héj nélkül, falatnyira aprítva
  • 225 ml paradicsomlé
  • 60 ml olívaolaj
  • 100 gramm blansírozott mandula megpirítva
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt bors
  • ¼ teáskanál Cayenne-bors
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 1 teáskanál friss tárkony

Elkészítése:

  1. Keverjük össze az epret, paprikát, uborkát, felaprított édesköményt, fokhagymát, kenyeret, paradicsomlevet, olívaolajat, 3 evőkanál mandulát, ecetet, sót, borsot és Cayenne-borsot egy nagy tálban. Fedjük le, és hűtsük legalább 2 órán át, vagy egy éjszakát.
  2. Tegyük az epres keveréket aprítógépbe, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a tárkonyt, turmixoljuk addig, míg teljesen sima nem lesz (nagyjából 45 másodpercig). Töltsük tálakba, egy-egy evőkanálnyi olívaolajat löttyintsünk a tetejére, szórjuk meg mandulával. Tálaljuk friss kakukkfűvel, tárkonnyal. Szobahőmérsékleten és hidegen egyaránt finom.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!