Az eper szárítása otthon egyszerűbb, mint gondolnánk

2022. január 26.
Bár még javában tart a tél, most van idő arra, hogy összegyűjtsük azokat a praktikus ötleteket, melyeket majd a jó idő és a gyümölcsszezon berobbanásával előhúzhatunk, és akár a következő rossz időre elraktározhatjuk a kamránkban a nyár és a tavasz finom ízeit. Az eper szárítása sütőben például nagyon egyszerű, és semmilyen plusz felszerelést nem igényel.

Van olyan ember, aki nem szereti az epret?! A gyümölcs semmivel össze nem téveszthető íze, mély, gyümölcsös, édes-savanykás aromája remekül megőrizhető akkor is, ha kiszárítjuk az epret a sütőben. Szerencsére nemcsak az egyik legfinomabb, de az egyik legjobban aszalható, liofilizálható vagy éppen szárítható gyümölcse is. Ha ügy döntünk, hogy a következő eperszezonban elkészítjük a saját szárított eprünket, nemcsak egészséges rágcsálnivalónk lesz egész ősszel és télen, de akár a zabkásánk, joghurtunk tetejére is pompás feltétet kapunk. 

eper-szaritas-suto

Hozzávalók:

Fél kilogramm friss eper hosszában felszeletelve

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 100 Celsius-fokra. Terítsünk egy szilikonos sütőpapírt a tepsire. Rendezzük el rajta az epret egy rétegben, majd szárítsuk nagyjából 4 órán át. A szárítási idő felénél fordítsuk át az epreket. 
  2. Vegyük ki a sütőből, ha elkészült, és hagyjuk teljesen kihűlni a sütőlapon. Ez nagyjából 20 percig tart. 
  3. Tegyük légmentesen záródó tárolóedénybe. A szárított eper szobahőmérsékleten körülbelül 3 hónapig, fagyasztóban (jól záródó zacskóban, hogy a nedvesség minél jobban kint maradjon) 6 hónapig is eláll.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!