A legfinomabb epres piskóta recept

2022. május 21.
Ez az epres piskóta az egyik legjobb dolog a nyárban: az elkészítéséhez nem kell nagy cukrásztudomány, a végeredmény mégis mutatós és nagyon finom!

Ennek az epres piskótának a klasszikus, tortasütéshez is használt piskóta az alapja, amit ezúttal ízletes krémek helyett néhány marék darabolt eperrel dobunk fel. Nincs ebben a receptben semmi extra, a végeredmény mégis annyira jó, hogy egy darabkát szinte minden délután beiktatnánk belőle a napirendünkbe!

Epres piskóta hozzávalói

A piacokon már megjelent a nyár egyik legfelkapottabb gyümölcse, igaz, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a magyar epernek idén is megkérik az árát. Ebben a receptbe nem kell belőle egetverő mennyiség, ezért érdemes eperre beruházni már most, de ha kibírod, amíg kicsit lejjebb megy az ára, akár más gyümölccsel is elkészítheted próbaként.

Az epres piskótát sütheted 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformában, de ha inkább a szögletes tepsi esik kézre, akkor 20×30-as méretet válassz belőle, hogy a piskóta szép magas legyen! Ha ennél nagyobb sütőformába öntöd, túl vékony lehet, az pedig sokat ront az élményen!

Ha netán nem fogy el a sütés napján, másnap is ugyanolyan finom, azon viszont ne lepődj meg, ha a piskóta az eperdarabok közelében kékeslilára színeződik! Ettől ugyanúgy ehető, csak első látásra meglepő lehet, főleg, ha nem számítasz rá.

A legfinomabb epres piskóta

Hozzávalók:

  • 7 közepes nagyságú tojás
  • 14 dkg liszt
  • 14 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű cukorhelyettesítő)
  • 1 csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor (lehetőleg foszfátmentes, ami bioboltban biztosan kapható)
  • 250 g eper (ez a mennyiség kedvünk szerint növelhető)

Epres piskóta recept

Így készül:

  1. Első lépésként alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd megszabadítjuk a leveleitől az epret, végül pedig feldaraboljuk. Amíg elkészítjük a puha és magas piskóta tésztáját, félretesszük a gyümölcsöt.
  2. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük, a fehérjéket pedig a csipet sóval kemény habbá verjük, és mikor már kezdi elnyerni a tökéletes állagot, beleszórjuk a kimaradt cukrot.
  3. A tojássárgájába több részletben beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot (ilyenkor már nem szabad robotgéppel keverni!)
  4. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, a tetején egyenletesen eloszlatjuk az eperdarabokat, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
  5. 20-25 perc alatt sül aranybarnára, de jobb, ha rajta tartjuk a szemünket: ha túlzottan pirulna a teteje, sütőpapírt terítünk rá, és mielőtt felszelnénk, mindenképp tűpróbát végzünk.
  6. Amikor langyosra hűlt, felkockázzuk, és egy kis porcukorral hintjük meg a tetejét.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?