5 tipp, hogy idén sikerüljön életben tartani a bazsalikomot

2022. április 16.
Neked is ismerős a kókadozó, barna foltokkal tarkított, majd szép lassan elszáradó bazsalikom látványa? Pedig a boltban olyan csoda szép volt! Mit rontunk el mindig mi, akiknek sikerül az összes palántát eltenni láb alól?

Könnyű azt mondani, hogy a bazsalikom igénytelen fűszernövény, ami még az ablakpárkányon is megterem, az esetek többségében pár hét elég hozzá, hogy meghaljon, ha nem a megfelelő kezekbe kerül. Hiába minden igyekezet, ha néhány alapvetően fontos szabályt nem tartunk szem előtt. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

elszáradt, rosszul gondozott bazsalikom

Egyszerűbb a helyzet, ha a bazsalikomot már „készen” veszed, vagyis kis cserépben viszed haza a boltból, de magról ültetni sem lehetetlen küldetés (erre a legszerencsésebb időszak március-április környéke!). Ha ez utóbbi mellett döntesz, a megerősödött palántákat a legjobb a teraszon cserépbe, virágládába vagy a fűszerkertbe ültetni. A figyelmes bánásmódot olyannyira meghálálja, hogy a nem szabadtéren tartott – bazsalikomról egész évben szüretelhetők az illatos és sokoldalúan felhasználható levelek.

1) Az első és az egyik legfontosabb megszívlelendő, ha hosszú életű és egészséges bazsalikomot szeretnél nevelni, az az, hogy költöztesd ki abból a műanyag cserépből, amiben árulják! A legjobb, ha agyagból készült cserépbe ülteted át, és egy szintén agyagból készült alátétet helyezel alá, így jelentősen csökkentheted a végzetes következményekkel járó túlöntözés esélyét.

2) Ez a növény rosszul viseli, ha szűkmarkúan bánsz a vízzel, de azt sem veszi jó néven, ha túlzásba viszed az öntözést. Akkor érzi magát legjobban a bazsalikomod, ha a földje nedves tapintású, de nem tocsog a víztől. Az öntözéshez a legideálisabb napszak a reggel.

3) A bazsalikom a laza, zsíros talajt szereti a legjobban, mert ez könnyebben átereszti a vizet, így kisebb annak a veszélye, hogy a nedvesség megreked a növény alatt, és szép lassan kárt tesz a gyökérzetben, ami aztán az egész bazsalikomtövet halálra ítéli.

4) A bazsalikom kedveli a napfényt és a meleget, de közvetlen napfénynek nem jó kitenni, mert az erőteljes napsugárzás könnyen kiégeti a leveleket. Ha ez megtörténik, barnás-feketés foltok jelennek meg a növényen, ami semmiképpen sem biztató jel. Ha lakásban tartod a bazsalikomot, kerüljön fényes helyre, arra ügyelj, hogy ne érje huzat, mert azt sem szereti! 

5 tipp, hogy idén sikerüljön életben tartani a bazsalikomot

5) Tudtad, hogy a bazsalikom időnként virágba is borul? Mikor így tesz, fürtös, kékes-fehér színű hajtásokat hoz, ezeket azonban érdemes lecsipkedni, mert ha hagyod hogy nagyra nőjenek, a bazsalikom szára fássá válik, és búcsút inthetsz azoknak a zsenge leveleknek, amiket annyira szeretsz és olyan sokféleképp használhatók a konyhában!

Mi készüljön bazsalikomból?

Azzal nem mondunk újat senkinek, hogy a bazsalikom remekül passzol a paradicsomos fogásokhoz és hogy isteni házi pesto készülhet belőle egy kis olívaolaj, száraz serpenyőben pirított fenyőmag és parmezán sajt társaságában, de krémsajtokhoz és csirkéhez is illik. Kevesebben tudják róla, hogy mennyei párost alkot eperrel például egy szuper jégkrémben, de az őszibarack is jó barátságot ápol vele és a bazsalikomos limonádét is meg kell legalább egyszer kóstolni!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?