A bodzaszörp egyáltalán nem új találmány, egyszerűségének és nagyszerűségének köszönhetően mégsem merült a feledés homályába. Ha szívesen nosztalgiáznál, és elkészítenéd otthon, szerezd be a hozzávalókat, és láss hozzá az otthoni szörpgyártáshoz!
Aranyszabály, hogy a bodzaszörphöz használt virágokat csakis erdőn-mezőn szabad gyűjteni, a forgalmas autóút mellett nyíló bodzát érdemes messziről elkerülni, legalábbis a szörpkészítőknek. Az illatuk persze ezeknek is csodás, ám rengeteg szennyeződés rakódik rájuk, aminek semmi keresnivalója nincs a bodzaszörpben. Márpedig a szörphöz használt bodzatányérokat nem szabad megmosni, hiszen azzal a virágport is lemossuk róla, úgy pedig hiába várunk a gyerekkorunkból jól ismert ízélményre.
A legjobb a teljes pompájában lévő, szépen kinyílt, intenzív illatot árasztó bodzavirágokat leszedni, azt, aminek már kicsit barnulni kezd a széle, még ha fájó szívvel is, de jobb otthagyni. A másik, amire kifejezetten ügyelni kell, ha jót akarunk magunknak, hogy a bodza szárán ne legyenek levéltetvek. Ezek az élősködők tudják, mi a jó, imádnak a bodzából csemegézni, vagyis fennáll annak a veszélye, hogy tetves bodzát sikerül hazavinni.
Isteni bodza torta recept – 3 kiváló magyar borral
Nem tudunk elképzelni a hirtelen minket megcsapó júniusi kánikulában jobb kényeztetést egy habkönnyű túrós-bodzás süteménynél. Ja, de! Ha minőségi, az édességet tökéletesen kiegészítő bort is ajánlanak hozzá. A tökéletes házasítások érdekében a Wineglass Communication szakértelmét hívtuk segítségül.Házi bodzaszörp
Hozzávalók:
- 15-20 darab bodzavirág
- 5 l víz (nem véletlenül készül 5 literes uborkásüvegben)
- 1,5 kg cukor
- 2 db kezeletlen héjú citrom
- 1 evőkanál citromsav
Így készül:
- A szép és egészséges bodzavirágot beletesszük az uborkásüvegbe (nem kell előtte megmosni a virágokat!) és felöntjük hideg vízzel.
- A citromokat alaposan megmossuk, levüket kifacsarjuk, és a bodzavirágokhoz adjuk. Lefedjük, és hagyjuk 48 órán át pihenni hűvös, árnyékos helyen. Időnként megkeverjük, majd ha letelt a várakozási idő, átöntjük egy edénybe.
- 48 óra után átszűrjük a bodzaszörp-kezdeményt, belekeverjük a cukrot, és hozzáadjuk a citromsavat. Ezután felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a benne lévő cukor teljesen feloldódik.
- Ennél a pontnál érdemes belekóstolni: egy kevés szörpöt vízzel hígítunk, majd megízleljük, az édessége vagy a savanyúsága ugyanis korrekcióra szorulhat. Ha túl édes lenne, akkor citromsavat adunk hozzá, ha pedig túl savanyú, akkor cukorral igazítjuk ki a végeredményt!
- Még forrón kisebb üvegekbe kanalazzuk, és dunsztba tesszük, hogy a lehető leglassabban hűljön ki. Hiába nehéz, érdemes türelmesen kivárni, hogy elkészüljön, az íze ugyanis kárpótol majd a megpróbáltatásokért!
Fotó: Getty Images