Így nyisd ki a gránátalmát fröcskölés nélkül

2021. október 10.
A gránátalma hámozása és szétnyitása nem nagy ördöngösség, ám ha nem ismerjük a titkát, könnyen katasztrófa sújtotta övezetté válhat a konyha!

A gránátalmában rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt antioxidánsokban is gazdag. Vastag héja alatt ezernyi apró mag rejtőzik, amiket fehér hártyák különítenek el egymástól. A magokat édes-savanykás ízű, lédús gyümölcshús borítja. A gránátalma a szerelem és a termékenység szimbóluma, de természetesen nem csak ezért érdemes minél többet enni belőle, amikor szezonja van!

Így kell gránátalmát pucolni, fröcskölés nélkül

A gránátalma hámozása sokszor torkollik katasztrófába, ha nem vagyunk elég ügyesek

Ha sikerrel meghámoztuk a gránátalmát és kiszabadítottuk az apró magokat, azokat fogyaszthatjuk magában, joghurtba, müzlibe, desszertekbe vagy salátába keverve, de a frissen facsart gyümölcslevekbe is belekerülhet, hiszen remekül turmixolható. Gyümölcspürét, szörpöt és csatnit is készíthetünk belőle, ugyanakkor koktélok díszítőeleme is lehet.

Gránátalmát minden bizonnyal mindannyian láttunk már élőben, furcsa kinézete miatt azonban többen ódzkodnak a fogyasztásától. Nem lenne szabad hagyni, hogy az érett gyümölcs megbarnult, foltos és megszáradt héja elriasszon, ettől ugyanis a gránátalma belül még teljesen egészséges és fogyasztásra teljes mértékben alkalmas.

Legegyszerűbben úgy lehet hozzáférni az értékes gyümölcshúshoz, hogy éles késsel leszelünk egy kis darabot a tetejéből, majd egyszerűen kikanalazzuk a magjait. A „veszély” abban rejlik, hogy ha a gyümölcs keményebb, fröcskölhet. Ennek azonban elejét vehetjük, ha vízbe merítve kanalazzuk ki a magjait, így nem kell, hogy takarítással végződjön a gyümölcsfogyasztás!

Így kell gránátalmát hámozni

  1. Egy éles késsel vágjuk le a gránátalma tetejét. 
  2. Így a szemünk elé tárulnak a belső, fehér hártyával elválasztott rekeszek, melyek mentén metszést kell ejtenünk a gyümölcsöt borító külső héjon. Így kívülről cikkekre vágjuk a gránátalmát, ami nagyban megkönnyíti a folytatást.
  3. A bevágások mentén óvatosan nyissuk szét a gyümölcsöt, mintha egy virág szirmait hajtanánk ki. 
  4. A nehezén ezzel túl is vagyunk: a rekeszekben megbúvó mélyvörös magocskákat könnyen és fröcskölésmentesen kiszedegethetjük. 
  5. A legjobb, ha egy kis tálba gyűjtjük, majd kedvenc gránátalmás receptünk szerint felhasználjuk.
Így kell gránátalmát pucolni, fröcskölés nélkül

A gránátalma majd’ kicsattan az értékes anyagoktól

Ha nem fogy el mind, vagy megmarad belőle, folpackkal lefedve eltartható még pár napig a hűtőben, de a legjobb az, ha a hámozást követően, frissen elfogyasztjuk!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?