Idén nyáron a koktélok visszarepítenek minket azokba az években, amikor a farmernek még trapéz szára volt és a loboncos haj volt a menő. Ugyanis a retró koktélok kora menthetetlenül visszatért. A népszerű klubok szerint azokat a kifejezetten giccses koktélokat egyre többen keresik, Piña Coladát például 40 százalékkal többen kérnek, de a Tequila Sunrise és a Mai Tai is szorosan követi a kilencvenes évek ikonikus koktélját a csúcs felé.
A The New York Times viszont a Dirty Shirley-t nevezte meg az idei nyár koktéljaként, ami pont olyan édes, mint az eredeti Shirley Temple – amiben gyömbérsör és grenadine található, tetején egy koktélcseresznyével –, de idén egy jó adag vodkával teszik ütősebbé az egyébként alkoholmentes koktélt. A mixerek tehát egyetértenek abban, hogy a régi klasszikusok kezdik visszanyerni korábbi népszerűségüket.
A koktél olyan, mint a hajvágás és a farmer
Hol divatosabb, hol kevésbé egy-egy ital, hasonlóan bizonyos frizurákhoz és szabásvonalakhoz. Tavaly a Paloma hódított, amelyben tequila, grépfrút, lime, agávé és szóda található, nem csoda, hogy a frissítő koktél a közösségi oldalak nagy kedvence lett.
Vagy emlékszünk még az Aperol Spritzre 2015 nyaráról? Veszélyesen könnyű ital, mintha felnőtt Fanta lenne, amit egy emberfej nagyságú tálban szervíroztak. „Ez mindig része a sikeres koktél képletének – mondta Siobhan Payne, a London Koktélhét alapítója. – Fontos, hogy egy ital jól nézzen ki a képeken. Emellett az is számít, hogy könnyű legyen elkészíteni otthon.”
Visszatérés a látványhoz
„Az embereknek az elmúlt években hiányzott, hogy a koktélok minél látványosabbak legyenek – mondta Jake Burger italtörténész. – Ebben talán az is benne van, hogy valamelyest visszatértünk a normális életünkhöz.” Bár elég messzemenő és merész következtetésnek tűnhet, hogy a koktéltrendek alakulását is a koronavírus-járványra fogjuk, de furább dolgok is történtek már. „Nagyon népszerűek a régi klasszikusok – erősítette meg Andrei Marcu, a Coupette nevű londoni koktélbár mixere is. – Az emberek ismerik, tudják mihez kötni, nem úgy, mint egy random nevű friss italkreációt.” Payne egyetért ezzel: „Biztosan van ebben egy jó adag nosztalgia, és remek móka. És mindenkinek megvan a kedvence közülük.” Vegyük elő tehát a koktélshakert, és rázzuk össze a mi kedvenc klasszikus retró koktélunkat.
Tequila Sunrise
- Vegyünk egy nagyobb koktélospoharat – vagy borospohár is megteszi.
- Töltsük meg jéggel, majd öntsünk rá 50 ml 100% Agave Blanco Tequilát, a tetejére 120 ml frissen facsart narancslét, majd lassan csurgassunk bele 10 ml grenadine-szirupot. Hagyjuk, hogy átjárja a poharat, ettől lesz olyan a hatása, mintha napfelkelte lenne.
- Tálaláshoz vágjunk egy szelet narancsot, majd félig bevágva átlósan csavarjuk meg, és egy koktélcseresznyét is helyezhetünk az egyik hurokba.
Dirty Shirley
- Vegyünk egy magas, egyenes poharat, amit megtöltünk jégkockákkal.
- Töltsünk bele 50 ml vodkát, 150 ml jó minőségű grenadine-t és 15 ml frissen facsart lime-lét.
- A tetejére öntsünk gyömbérsört.
- Tálaljuk néhány koktélcseresznyével.
Mai Tai
- Egy jéggel teli koktél shakerben rázzuk össze az alábbi hozzávalókat:
- 60 ml jamaikai rum
- 15 ml Curacao
- 7,5 ml Orgeat szirup
- 7,5 ml cukorszirup
- 25 ml frissen facsart lime lé
2. Ha összeráztuk, töltsük tört jégre a lehető legtrópusibb poharunkba, és tálaljuk mentaággal, friss lime-karikával és koktélcseresznyével.
Piña Colada
- Egy magas, egyenes poharat töltsünk meg jéggel.
- Öntsünk rá 50 ml Aluna kókuszos rumot, majd lassan eresszük fel 200 ml ananászlével. Ügyeljünk rá, hogy ne képződjön hab.
- Óvatosan keverjük el az összetevőket, majd tálaljuk ananászszelettel, koktélcseresznyével és papír napernyőcskével.
Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images, Unsplash