Talán vigasztal a tudat, hogy a tapasztalt séfekkel is megesik időnként, hogy odaégetik az ételt: elég egy kis figyelmetlenség és megvan a baj. Ha a kelleténél magasabbra állítod a hőfokot a sütőben, nagyobbra hagyod a lángot a tűzhelyen vagy egyszerűen cserben hagy az időérzéked, könnyen odakozmál a készülőben lévő fogás. Szerencsére sok esetben menthető az is, ami menthetetlennek tűnik!
Nem könnyű eldönteni, hogy mely ételeket égetik oda leggyakrabban a konyhában szorgoskodók: azokat, amelyek rövid főzési/sütési időt igényelnének, ám valami elvonja a figyelmüket és odakozmál az ígéretes fogás vagy azokat, amelyeket hosszú órákon át kell hevíteni így meg lehet feledkezni arról, hogy ideje elzárni a sütőt vagy a tűzhelyet… Akárhogy is, az első és legfontosabb szabály odaégett étel esetén, hogy ne ess pánikba!
Legyen szó levesről, rizsről, sült húsról vagy süteményről, van remény akkor is, ha a konyhában füst gomolyog és égett szag terjeng a frissen készült étel ínycsiklandó illata helyett.
Odaégett egyben sült hús
Először is távolítsd el az odakapott ételt a tepsiből vagy a serpenyőből, és ügyelve arra, hogy meg ne égesd a kezed, egy éles késsel óvatosan vágd le a megfeketedett részeket. Egy tiszta serpenyőben egy kevés olajon vagy vajon párolj meg egy kisebb fej hagymát, tedd rá a sült húst és öntsd fel egy kis vörösborral. Párold addig, míg teljesen meg nem puhul, majd kínáld az eredetileg tervezett körettel. Lehet, hogy nem pont így indult a recept, amikor nekiláttál a főzésnek, a végeredmény azonban így is ígéretes lesz!
Odakozmált hússzeletek
Ha túlsült a szeletelt hús, először is vedd ki a serpenyőből, és óvatosan távolítsd el a megfeketedett részeket. Egy másik edényben olvassz fel egy diónyi vajat, kezdd el ebben sütni a húst, majd csavard rá frissen 1 citrom levét (ügyelve arra, hogy a magok ne potyogjanak bele). Ha van kéznél, olyan fűszernövényeket is dobhatsz mellé, mint a rozmaring vagy a kakukkfű!
Tűzhelyen felejtett leves
Ha a kelleténél nagyobb lángon készíted, akár a levest is oda lehet égetni, főleg akkor, ha tartalmasabb változatban készíted – tökéletes példa erre például a gulyásleves vagy a lencseleves, de az odapörkölt pörkölteknél is bevetheted ezt a módszert. Ebben az esetben is az a legelső tennivaló, hogy másik edénybe öntöd az ételt, odafigyelve arra, hogy az odakozmált hozzávalók kimaradjanak! A megmentett leveshez vagy pörkölthöz önts vizet, ha szükséges, sózd meg, és tegyél bele pár salátalevelet vagy kettévágott nyers burgonyát. Mielőtt tálalnád az ételt, szedd ki belőle a salátát vagy a krumplit, mert azok szívják magukba az odaégett ízt.
Odaégett rizs
Rizst főzni – főleg a mikróban – sokak szerint gyerekjáték, de nem kell magad rosszul érezned, ha neked már sikerült ezt is elrontani… Tényleg elég pár perc figyelmetlenség, és a rizs, ami elfőtte a vizet, nagyon gyorsan odakap! Ha ez a szörnyűség bekövetkezik, arra figyelve, hogy a megégett rizsszemek kimaradjanak, a még menthető mennyiséget szedd egy másik edénybe, amiben előtte felolvasztottál egy kis vajat és beletettél egy fél hagymát (meghámozva). Önts hozzá vizet, és főzd, amíg megpuhul. Fogyasztás előtt halászd ki belőle a hagymát!
Megfeketedett süti
Egy konyhai katasztrófákat összegyűjtő Facebook-csoportban már-már szállóigévé vált, hogy az odaégett piskóta megmentője a porcukor, van azonban ennél kifinomultabb módszer is: az minden esetben fontos, hogy egy recés késsel óvatosan megszabadítsd a sütidet az elszenesedett részektől, majd dönts a sorsáról. A megégett piskótára kerülhet krém vagy tejszínhab, az omlós tészta kisebb darabokra vágva crumble, azaz morzsasüti formájában élhet tovább, a rosszul járt kekszeket pedig sajttorta alapjaként hasznosíthatod!
Ezt láttad már?