Tényleg megtudhatjuk a szagáról, ha romlott egy étel?

2022. április 02.
Nagyon vékony a vonal aközött, hogy egy étel még biztonságosan fogyasztható és a minősége még elfogadható. Van értelme tehát szagolgatnunk a tejet, hogy megtudjuk, megihatjuk-e még? A szakértő elárulja.

Mindenki csinálja, de senki sem veszi észre. A reggeli kávé előtt ösztönösen beleszagolunk a tejesdobozba, hogy megtudjuk, beleönthetjük-e még a bögrénkbe a tejet, vagy éppen, hogy a régóta a hűtőben lapuló maradék ehető-e, ha a romlás látható jelei még nem jelentkeztek rajta. „A lejárati dátum nem feltétlenül árulja, biztonságos-e valaminek a fogyasztása – mondta Martin Wiedmann élelmiszerbiztonsági szakember, a Cornell Egyetem professzora. – Ha a joghurtra az van írva, hogy minőségét megőrzi eddig és eddig, ez azt jelenti, hogy legalább addig kifogástalan marad az íze és az állaga. Ezután minél több idő telik el, annál nagyobb az esélye, hogy az íze kicsit megváltozik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne biztonságos megenni. Legfeljebb csak nem annyira finom.”

etel-romlott-szag

A lejárati dátum után jöhet képbe a szagolgatás

„Ez egy gyorstesztként megmondja, vajon az íze még vállalható-e egy ételnek vagy sem” – mondta a szakember. A látványban, színben, ízben, állagban, tehát a minőségben bekövetkező változások nem jelentenek élelmiszerbiztonsági problémát. „Ha a tej szaga savanyú például, nem isszuk meg, pedig nagy valószínűséggel nem kapnánk tőle ételmérgezést” – mondta az élelmiszerbiztonsági szakember, hozzátéve, hogy mindenkinél máshol van a határ, míg van, aki megeszi a kissé állott sült krumplit vagy az enyhén megsavanyodott joghurtot, másnak ez már nem fér bele.

„Az előítéleteink is ludasak abban, mikor vagyunk hajlandóak használni egy-egy ételt – emelte ki Wiedmann. – Vegyük például azt, hogy a kávénkba sosem kevernénk a megaludt tejet. Pedig ugyanaz a folyamat játszódik le, mint amit a sajttortához való krémsajtnál vagy a joghurtnál. A mikrobák dolgoznak, növekednek, és betegek nem leszünk tőle. Csupán az állag változik meg.”

A kórokozóknak nincs szaga

A szakember szerint kijelenthető tehát, hogy csupán szaglással nem lehet megállapítani, egy étel romlott-e vagy sem. „Azoknak az organizmusoknak, melyek megbetegítenek, sem szaga, sem íze nincs. Nem tudjuk kiszagolni” – mondta Wiedmann. Az ételek tartalmazhatnak veszélyes kórokozókat akkor is, ha látszatra és szagra teljesen jónak tűnnek, és lehetnek teljesen ehetőek annak ellenére, ha nem túl étvágygerjesztőek már.

A friss gyümölcsök és zöldségek, fagyasztott élelmiszerek, szárnyas és lédig felvágottak esetén a legnagyobb az esély arra, hogy található rajtuk valamilyen kórokozó. Ha ezeknek az ételeknek furcsa szaga van, jobb kidobni őket.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!