Rizsfőzés a mikróban? Igen, működik, és rémesen egyszerű!

2021. december 12.
A rizs nem fő meg hamarabb a mikróban sem, viszont az ünnepi menü készítésekor egy másik nyomós okunk is lehet arra, hogy inkább ezt a módszert válasszuk: értékes helyet nyerhetünk a tűzhelyen, különösen ha csak néhány adagnyi rizsről van szó. Sőt, a mosogatnivaló is kevesebb lesz így.

Számtalan dologra lehet jó a mikró az ételek melegítésén túl. Száríthatunk vele zöldfűszereket, piríthatunk olajos magokat benne, és remek eszköz arra is, ha kis mennyiségű csodás, könnyű és finom fehér rizst szeretnénk főzni.

A mikrohullámú sütős módszer a legjobban minimum fél, maximum két csészényi rövid, közepes vagy hosszú szemű fehér rizzsel működik. (A barna rizsnek több idő és folyadék kell a főzéshez, így nem alkalmas túlzottan a mikrós elkészítési módhoz.)

rizs-mikro

Használjunk meleg csapvizet a rizs lemosásához, ez segít, hogy egyenletesen átfőljenek a szemek, illetve már a lemosás alatt elkezdik magukba szívni a vizet.

Annyi vizet tegyünk egy tálba, amennyit a rizs csomagolása előír, mivel a megfelelő arány fajtánként változik. A csapvíz is tökéletes, de ha kifinomultabbak szeretnénk lenni és van is kéznél, használhatunk alaplevet, adhatunk hozzá vajat, sót vagy más fűszereket. Emellett ha a mikróban főzzük, adjunk nagyjából két evőkanál vizet pluszban hozzá, hogy így ellensúlyozzuk az elpárolgó mennyiséget. 

Fedjük le a tálat tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel főzés előtt, majd 10 percig a legnagyobb fokozaton, utána 15 percig közepes erősségen járassuk a mikrót a rizzsel. (Ne felejtsük el, hogy az edényt ne a tálca közepére helyezzük a mikróba!) A konyharuha segít bent tartani a képződő gőzt, így nem szárad ki a rizs. A szorosan záródó tető viszont azért nem jó, mert akkor a víz könnyen felforr, és senki sem szeretné azt a rendetlenséget takarítani a mikróban, amit okozhat. Miután lejárt a második 15 perc, már csak egy dolgunk van: beletúrni a villával a tökéletes és könnyű, hófehér rizsbe!

Forrás: Serious Eats Fotó: Unsplash