Ha két percig csak szagoljuk az ételt, megelőzhetjük a sóvárgást

2021. szeptember 04.
A tudósok eddig is sejtették, hogy a szaglás nagyban befolyásolja, milyen ételeket választunk, ám most végre úgy tűnik, felfedezték, pontosan hogyan működik ez a jelenség.

Egy dolog nem venni tudomást a chipsekről és csokoládékról a boltban, egy másik ugyanígy kizárni a frissen sülő péksütemény vagy pizza illatát, mikor elhaladunk a metrómegállóban az üzletek mellett. Sokkal nehezebb mutatvány ugyanis elkerülni a finomságokat, ha érezzük az illatokat, még abban az esetben is, ha valójában nem vagyunk éhesek. A tudósok szerencsére nemcsak arra jöttek rá, hogyan befolyásolja a szaglás, milyen ételeket választunk, hanem arra is, hogyan irányíthatjuk jobban ezeket a folyamatokat. 

etel-illat-etvagy

A Dél-Floridai Egyetem kutatói fedezték fel, hogy minél tovább szagoljuk azt az ételt, ami után sóvárgunk, annál kisebb eséllyel esszük meg tényleg ezeket a finomságokat. Ez pedig azt is jelenti, hogy azzal, hogy nem nassolunk feleslegesen, megelőzhetjük a pluszkilók felkúszását is. Dipayan Biswas, a kutatás vezetője és csapata arra jutott, hogy elég egyszerűen megszagolni a kinézett finomságot, és ha elég hosszú ideig szagolgatjuk, csökkenti az étvágyunkat. „A szagló és ízlelő rendszerünk erősen kapcsolódik egymáshoz, és az agy jutalmazó központja nem tesz különbséget a különböző rendszerekből érkező ingerek között” – magyarázták a tudósok. 

A vizsgálathoz Biswas és kollégái egy illatosító berendezést helyeztek el egy szobában, melyből időről időre különböző finomságok illata áramlott ki. Emellett helyszíni tanulmányokat végeztek kávézókban és boltokban. A kérdés az volt, vajon jól lakhatunk-e illatokkal? A válasz igen, csak elég hosszú ideig kell szagolnunk.

Azok, akik olyan ételek illatát lélegezték be, mint a pizza vagy a frissen sült csokis keksz legalább 30 másodpercig, sokkal erősebben kívánták a finomságokat, mint azok, akik két egész percen át inhalálták ezek illatát. Akik sokáig szaglászták a csábító ételek illatát, végül inkább alma vagy eper mellett döntöttek, amikor nassolnivalót kellett választaniuk. 

A tanulmány azzal az összegzéssel zárult tehát, hogy pont elég szagolnunk egy ételt, ha kívánjuk, az agyunk ezzel is megelégszik, nem kell elfogyasztanunk, ha csupán nassolnánk, de valójában nem vagyunk éhesek. Ha legközelebb tehát úgy érezzük, képtelenek vagyunk ellenállni valamilyen finomságnak, csak élvezzük az illatát, legalább két percig. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!