Legyél te is profi dinnyeszeletelő, mutatjuk, hogyan!

2022. június 30. |

Ha megtaláltad a legzamatosabb dinnyét a környéken, már csak ügyesen kell felszelned, így nemcsak finom, hanem mutatós is lesz. Mutatjuk, hogy csinálják a profik!

Ha a görögdinnyéből házi fagyit, jégkását, gyümölcssalátát vagy smoothie-t szeretnél készíteni, akkor mindenképp meg kell szabadítanod a héjától. Ez csak akkor sikerülhet gördülékenyen és fröcskölésmentesen, ha tudod a módját. 

Háromszögekre vágott dinnyeszeletek

 

Miért a dinnye a nyár legjobb ennivalója?

Miért a dinnye a nyár legjobb ennivalója?

Az édes, zamatos és hideg dinnyénél nem lehet jobbat elképzelni a nyári melegben. Ráadásul rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre a hidratálástól a betegségek elleni harcig.

A görögdinnye héjának eltávolítás

A gasztroguruk egyik kevésbé ismert tippje, hogy fűrészfogakkal ellátott, kenyérvágó késsel vagy nagyon éles séfkéssel szeld ketté a dinnyét, így egyszerűbben túl leszel ezen a műveleten!

Vágd ketté a dinnyét, a „laposabb” felével lefelé fordítva tedd egy tisztára mosott vágódeszkára, és felülről-középről kiindulva, óvatosan kezdd el levágni a héját úgy, hogy a szabad kezedet a dinnyére fekteted. Nem kell kapkodnod, minél óvatosabban csinálod, annál precízebb lesz a végeredmény, és annak az esélye is jóval kisebb, hogy elvágd a kezed.

Ha mindenhonnan lefejtetted a héját, egy szép piros félgömböt kapsz, amit aztán kedved szerint darabolhatsz tovább: vághatsz belőle kockákat, vékony szeleteket vagy klasszikus cikkeket. Csak rajtad és az általad kiszemelt dinnyés recepten múlik, hogy alakul a folytatás!

Dinnyéből készült fagyi

Így vágd fel játszi könnyedséggel!

Ahhoz, hogy ne guruljon jobbra-balra, miközben a szeletelésével próbálkozol, az első lépés mindig az, hogy félbevágd, és a sima felével lefele tedd a vágódeszkára. A szeletelés innentől kezdve sokkal könnyebb lesz, akármilyen formát is szeretnél kapni!

Piknikezéshez, strandoláshoz, kerti partikhoz praktikus és látványos megoldás úgy vékonyan felszelni a dinnyét, hogy a héját is rajta hagyd: ehhez a fejjel lefelé fordított, megfelezett dinnyét elég vékony cikkekre vágni, és máris tányérra teheted vagy bedobozolhatod. A lényeg, hogy amíg nem jön el a fogyasztás ideje, tedd hűtőbe, hogy a lehető legfrissítőbb legyen!

Szeletelt görögdinnye

Így tartsd frissen a felszelt dinnyét

A felvágott dinnye tárolásának legjobb módja az, ha légmentesen lezárod egy ételtárolóban, és úgy teszed a fridzsiderbe. Így biztosan nem szárad ki a gyümölcs és nem is szívja magába más ételek aromáját. Ha így teszel, a dinnye akár 3-4 napig is friss marad a hűtőben, de szerintünk kár ennyi ideig váratni!

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Dinnyés pezsgő az idei nyár itala

Dinnyés pezsgő az idei nyár itala

Ha a nyarat pohárba lehetne tölteni, egészen biztosan ez a hűsítő, dinnyés-pezsgős ital lenne, amit ráadásul akkor is simán elkészíthetsz, ha még köszönőviszonyban sem vagy a shakerrel.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Hideg ázsiai tészta a legforróbb napokra ázsiai konyha

Hideg ázsiai tészta a legforróbb napokra