A cacio e pepe vagyis „sajt és bors” tészta igazi minimalista olasz klasszikus: frissen főtt tészta, krémesre olvadó, karakteres sajt és pikáns fekete bors egyszerű, de nagyszerű elegye. Az alábbi recept ezt veszi alapul, de tészta helyett pirított karfiol kerül bele, amivel nemcsak kalóriaszegényebb, de egészségesebb is lesz a fogás. A karfiolnak amúgy is nagyon jól állnak a sajtok, szóval biztosan nem foghatunk mellé ezzel a párosítással.
Hozzávalók:
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- 4 ek, sózatlan vaj
- 1 fej karfiol megtisztítva, rózsákra szedve
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- só és bors
- 2 ek. finomliszt
- 1 és 1/2 csésze tejszín
- 2 csésze reszelt pecorino sajt
Elkészítés:
- Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat és 1 evőkanál vajat közepes lángon! Dobjuk rá a karfiolrózsákat, és hagyjuk megpuhulni őket körülbelül 8-9 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és süssük tovább 1-2 percig, majd ízesítsük bőven sóval és borssal!
- Egy edényben hevítsük fel a maradék 3 ek. vajat, majd szórjuk rá a lisztet, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük. Majd öntsük rá fokozatosan a tejszínt, habverővel kevergetve a szószt, hogy biztosan ne legyen csomós.
- Ha már jó sűrű, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a pecorinót is, kevergetve hagyjuk elolvadni. Ha szükségét látjuk, adhatunk hozzá még több borsot!
- Végül dobjuk bele a karfiolrózsákat is, forgassuk alaposan össze, és még melegen tálaljuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images