3 szuper nyári recept cseresznyével

2022. június 24. |

Vajon hord a hátán olyan embert a föld, aki nem szereti a cseresznyét? A piros héjú, roppanós és zamatos gyümölcsöt ezerféleképp használhatjuk a konyhában is, mutatjuk a kedvenceinket!

Ha csak egy gyümölcsöt választhatnánk, hogy a nyár jelképe legyen, nagy valószínűséggel a cseresznye lenne az. Amikor felbukkan a piacon és a boltok polcain – tudjuk, tudjuk, hogy kezdetben mindenképp aranyárban – az csalhatatlanul jelzi, hogy mindjárt vége az iskolának, és kezdetét veszi a nagybetűs Vakáció, amit szuper cseresznyés receptekkel tehetünk még felejthetetlenebbé.

Friss cseresznye

A hozzáértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a gyümölcsök sokat veszítenek a bennük lévő értékes anyagokból, ha hosszan sütjük vagy főzzük őket, de azért még így is marad a cseresznyében olyan hasznos összetevő, aminek minden sejted örülni fog! Rengeteg antioxidáns található benne, ezért akár fiatalító gyümölcsnek is nevezhetjük, de hidratálja is a szervezetet, miközben a szív és a vese egészséges működését is elősegíti.

Francia cseresznyés pite, azaz clafoutis

Hozzávalók:

  • 45 dkg magozott cseresznye
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 4 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • A tetejére kevés porcukor és mandulaforgács (el is hagyható)

Így készül:

  1. Megmossuk és ezzel a trükkel kimagozzuk a cseresznyét, egy tálba tesszük.
  2. A piteforma alját kivajazzuk, meghintjük egy kis cukorral és eloszlatjuk rajta a cseresznyét.
  3. A tészta elkészítéséhez habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadunk egy csipet sót és tovább keverjük.
  4. Jöhet az összes többi hozzávaló, akkor lesz jó, ha palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát a piteformában csücsülő cseresznyékre öntjük és a sütő középső rácsán 35-40 perc alatt készre sütjük.
  6. Ha kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral és mandulaforgáccsal.

Cseresznyés clafoutis

Cseresznyeszorbet

Hozzávalók:

  • 75 dkg magozott cseresznye
  • 15 dkg cukor
  • 1 (lehetőleg bio) citrom
  • 3,5 dl víz
  • Friss menta- vagy citromfűlevél

Így készül:

  1. A cukrot és a vizet egy kis edénybe tesszük, összekeverjük és alacsony lángon addig melegítjük, amíg a cukor felolvad.
  2. A megmosott és kimagozott cseresznyét egy tálba tesszük, rányomjuk a citrom levét (figyelve, hogy mag ne kerüljön bele!) és botmixerrel pürésítjük. 
  3. Összekeverjük a cukorsziruppal és egy zárható edénybe öntjük, majd a fagyasztóba tesszük.
  4. Óránként átkeverjük egy villával, és hagyjuk jegesedni legalább 5 órán át. Ha letelt az idő, pohárkákba kanalazzuk és friss menta- vagy citromfűlevéllel díszítjük. Legalább ilyen jól mutat az is, ha gyümölcsökkel dekoráljuk!

Cseresznyeszorbet

Bögrés cseresznyés pite fahéjjal

Hozzávalók:

  • 50 dkg cseresznye kimagozva
  • 2 bögre liszt
  • 1,5 bögre cukor
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 bögre tej
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 3-4 teáskanál fahéj

Így készül:

  1. Alaposan megmossuk és kimagozzuk a cseresznyét, a cukor felével összekeverjük és megszórjuk fahéjjal.
  2. Egy másik tálban csomómentesre keverjük a süti többi hozzávalóját.
  3. Egy kisebb sütőformát kivajazunk, beleöntjük a tésztát, majd rászórjuk a fahéjas cseresznyét. 
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük).
  5. Magában is finom, de ha egy gombóc vaníliafagyit is teszünk mellé, megsokszorozhatjuk az ízélményt!

Bögrés cseresznyés

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró