Elképesztően nyúlós, sajtos, krémes: négysajtos karfiolgratin

2022. június 09. |

Azért nyáron is vágyunk a nyúlósan sajtos, ellenállhatatlanul krémes, mennyeien ropogós fogásokra! A gratin mint műfaj éppen ilyen, ez a recept viszont krumpli helyett karfiolból van, ami csak a szénhidráttartalmából farag, az ízélményből egyáltalán nem!

A négysajtos pizza mindenki kedvence, mi lenne, ha a feltéteket most karfiolra halmoznánk, és úgy sütnénk össze? Családi lakomákon nagyszerű köretnek, sietős hétköznapokon valamilyen gabonaköret mellé főételnek, vagy szénhidrátszegényebb vacsoraopciónak akár önmagában is fogyasztható! A recept ropogósságáért a csőben sütés mellett a pirított hagyma felel, de a trüffelolajat sem érdemes lespórolni a szószból a lehető legkomplexebb ízélmény érdekében.

karfiol-gratin

Hozzávalók:

Az alaphoz és a feltéthez: 

  • 2 fej karfiol
  • 125 g golyós mozzarella darabokra tépve
  • 200 g gruyère vagy cheddar sajt reszelve
  • 30 g ropogós hagyma

A szószhoz:

  • 25 g vaj
  • 25 g fehér liszt
  • 300 ml teljes tej vagy tejszín
  • 30 g angol mustár
  • 100 g krémsajt
  • 1 teáskanál szarvasgombaolaj (elhagyható)
  • 100 g parmezán vagy vegán alternatíva, például inaktív élesztő finomra reszelve

Elkészítés: 

  1. A szószhoz a vajat egy laposabb serpenyőben felolvasztjuk. Amikor forrni kezd, keverjük hozzá a lisztet, majd keverjük homogénre a masszát. Főzzük egy percig, majd fokozatosan keverjük hozzá a tejet, amíg sima, sűrű mártást nem kapunk. Ezután keverjük hozzá lassú tűzön a mustárt, a krémsajtot, opcionálisan a szarvasgombaolajat és a parmezánt. Kevergessük besűrűsödésig, majd ízesítsük sok fekete borssal.
  2. Melegítsük elő a sütőt 140 fokra, légkeveréssel. Vágjuk le a karfiol leveleit, és szeleteljük fel kb. 1 cm vastag szeletekre. Ne aggódjunk amiatt, hogy a külső részek nem maradnak szeletben – minden leeső darabkára szükség lesz! Az edényt lasagne-szerűen állítjuk össze: egy nagy tepsibe kanalazzuk a sajtszósz negyedét, majd hozzáadjuk a karfiol felét, ezután megismételjük a folyamatot, úgy, hogy vastag szószréteg kerüljön legfelülre. Végül rászórjuk a mozzarellát, a gruyère vagy a cheddar sajtot és a ropogós hagymát.
  3. Másfél óráig sütjük. Akkor van kész, ha a karfiol már puha, de még nem pépes, a sajt pedig aranybarna a tetején. Ha extraroppanós sajtrétegre vágyunk, a végén kapcsoljuk át a sütőt grillfunkcióra – de vigyázzunk, mert hamar megéghet! Tálalás előtt hagyjuk állni legalább 10 percig.

Forrás: BBC GoodFood, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad? 

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró