Így találhatod meg a legfinomabb dinnyét az árusnál

2022. július 05. |

A dinnyevásárlás igazi lutri, ha nem tudod, hogy mire kell odafigyelni ahhoz, hogy kellően érett és zamatos görögdinnyét válassz.

A jól behűtött, édes görögdinnye akár a nyár szimbóluma is lehet, amire nehéz nemet mondani. Ahhoz viszont, hogy az élmény valóban felemelő legyen, elengedhetetlen, hogy roppanós belsejű, ízletes dinnyére bukkanj – a túlzottan puha, vízízű gyümölcs meglehetősen kiábrándító. Most megmutatjuk azokat a praktikákat, amikkel nagy valószínűséggel nem fogsz mellé!

Görögdinnye vásárlás

A görögdinnyében sok más mellett az az igazán csodálatos, hogy csaknem 90 százalékát víz teszi ki, így nagyszerűen hidratálja a szervezetedet a legforróbb nyári napokon is. A benne rejlő természetes gyümölcscukor pótolja az izzadás során elveszített, nélkülözhetetlen elektrolitokat, miközben remek antioxidáns-forrás.

Gazdag A-, C- és B6-vitaminban, de bőrszépítő béta-karotinban is bővelkedik. Mivel az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, támogatja az immunrendszer és a szív egészséges működését, illetve hozzájárul a bőr egészségéhez is. A zöld héj alatt rejlik még magnézium, kalcium, foszfor, cink, szelén és vas is, kalóriából viszont meglepően keveset tartalmaz.

Honnan tudhatod, hogy érett-e a dinnye?

Emlékszel még arra gyerekkorodból, hogy a zöldségesek meglékelték a dinnyét, hogy a potenciális vevő megkóstolhassa, és az íze, színe alapján dönthesse el, hogy végül melyik dinnyét teszi a kosarába? Nos, erről ma már álmodni sem lehet, így más megoldáshoz kell folyamodni, ha nem akarsz melléfogni, amikor görögdinnyét vásárolsz.

  • Az igazán ízletes, érett görögdinnye mélyebb hangot hallat, ha megütögeted, mint az, amelyik még éretlen. 
  • A kellően érett, és így nagy valószínűséggel zamatos dinnye egyik legfőbb ismertetőjegye, hogy az a része, ahol a földdel érintkezett, sárgás – és nem fehér színű.
  • Mindig olyan dinnyét tegyél a kosaradba, amelyiknek a héja mindenütt ép és egészséges tűnik, a színe pedig szép és egyenletes. 
  • A két azonos méretű dinnye közül az az érettebb, amelyik nagyobb súlyúnak tűnik. Ez nagy eséllyel ízletesebb is, nem csak többet nyom a kevésbé érettnél.
  • A hozzáértők szerint, ha van rá lehetőség, érdemes megszagolni a dinnyét: az érett és finom dinnye édes illatú, míg az, amelyiknek még érnie kellene, nem nagyon illatozik.
  • A később érő dinnyefajták gyümölcse szeptemberben is mennyei, nem kell tehát komolyan venni azt a szóbeszédet, hogy Lőrinc napja, azaz szeptember 5-e után már nem érdemes dinnyét vásárolni!

Tudtad?

A dinnye íze akkor teljesedik ki igazán, ha behűtöd, de vigyázz, mert ha túlzottan hideg lesz, megváltozik az állaga és a zamata sem lesz az igazi.

Felszeletelt hideg, finom dinnye

Ha mégsem sikerülne

Minden igyekezeted ellenére előfordulhat, hogy csalódsz a dinnyevásárlás után, ha a kiválasztott gyümölcs mégsem olyan zamatos, mint remélted. Emiatt még nem kell hagyni, hogy kárba vesszen! Különleges salátát készíthetsz a kevésbé édes, feldarabolt dinnyéből, koktélparadicsomból, uborkából és olívabogyóból, hideg joghurttal, olívaolajjal és citromlével meglocsolva.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

3 tökéletes koktél nyári estékre

3 tökéletes koktél nyári estékre

Bár minden nyáron előrukkolnak a bárok, éttermek új nyári italokkal, vannak klasszikus, kikerülhetetlen koktélok, amikért rajongunk. Három különböző alappal rendelkező koktélt mutatunk most meg nektek, amelyeket otthon is egyszerűen el lehet készíteni.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Hideg ázsiai tészta a legforróbb napokra ázsiai konyha

Hideg ázsiai tészta a legforróbb napokra