Így készül a mexikói kukoricasaláta

2022. július 14. |

Ezt a pikáns, mégis elképesztően krémes mártogatóst mexikó ízei ihlették, de a magyaros grillpartikon felsorakozó kolbászszelekció mellett is megállja a helyét, és méltó helyettese lehet a hazai kukoricasalátának is.

A tojáskrémen és a hummuszon túl is van mártogatós, sőt, ez is lehet egy kifejezetten izgalmas és kreatív műfaj – ezt bizonyítja az alábbi recept is, ami egy mexikói ihletésű, krémes, mégis nagyon fűszeres dip, ami tulajdonképpen a mi majonézes kukoricasalátánk távoli rokona. Az alapját krémsajt és tejföl elegye adja, így kellően lágy, mégis testes lesz a textúra. Az eredeti recept egy klasszikus mexikói sajtot, cotiját használ: ez egy sós, tehéntejből készült félkemény, de jól morzsálódó sajtféle, ha pótolni szeretnénk, itthon is könnyen kaphatunk hasonlót. A fűszereket viszont nem érdemes kihagyni, hiszen csípős, füstös, borsos karaktert adnak a mártogatósnak – ezt ellensúlyozza a kukorica édessége. Ha van rá lehetőségünk, grillezzük meg a kukoricát, de ha nincs, tűzhelyen is érdemes egy kicsit lepirítani, hogy karamellizálódjanak a szemek.

mexiko-kukorica-martogatos-fuszeres-tejfol

Hozzávalók:

  • 2 ek. őrölt chili
  • 2 tk. füstölt paprika
  • 1 tk. Cayenne-bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 csésze morzsolt édes kukorica
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • só és bors
  • 170 gramm lágy krémsajt
  • 1/3 csésze tejföl
  • 4 ek sózott vaj
  • 1/3 csésze görög joghurt
  • 2 ek. frissen facsart lime-lé
  • 3/4 csésze cotija sajt morzsolva (másféle sajttal is helyettesíthető)
  • 1 cső grillezett kukorica
  • 1/4 csésze friss koriander durvára vágva

Elkészítés:

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket!
  2. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a hagymát, és hagyjuk megpuhulni nagyjából 5 perc alatt. Adjuk hozzá a morzsolt kukoricát, majd a fokhagymát és egy teáskanállal a fűszerkeverékünkből, majd ízesítsük sóval és borssal. Süssük együtt további 5 percig.
  3. Vegyük lejjebb a lángot, és adjuk a kukoricás keverékhez a krémsajtot és a tejfölt is! Várjuk meg, míg kicsit megolvadnak, hogy homogén masszát keverhessünk.
  4. Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és adjunk hozzá 3 teáskanállal a fűszerkeverékből! Kicsit főzzük össze, majd vegyük le a tűzről.
  5. Közben a görög joghurtot keverjük össze a lime levével és egy csipet sóval.
  6. A kukoricás mártogatóst tegyük egy nagy tálba. Morzsoljuk rá a sajtot és a grillezett kukoricát, locsoljuk meg a fűszeres vajjal és a citrusos joghurttal! Friss korianderrel tálaljuk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen izraeli recept

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt egybefasírt

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt