Hideg ázsiai tészta a legforróbb napokra

2022. augusztus 04.
Nem kell megijedni, semmi bonyolult nincs ebben a frissítő, gyors ázsiai tésztában, ami hidegen üdít minket a nyári napokon. A misopasztától krémes, az uborkától roppanós lesz, és persze egy kis pikánsság is kerül bele.

Bár az ázsiai tészták már nálunk is elég népszerűek, legtöbbször a wokban lepirított meleg változatokat fogyasztjuk. Pedig érdemes kipróbálni a hideg tésztákat is: ezek kifejezetten frissítenek és üdítenek a nyári napokon, és további előnyük, hogy elég egyszerűek, hiszen gyakran a zöldség is nyersen kerül melléjük. Az alábbi recept a műfaj klasszikusa, az uborka és a szezám párosítására épít, ettől lesz karakteres, mégis roppanós, testes az étel. Ehhez kerül a krémes miso, ami a tökéletes umami ízhatást biztosítja, ezt tényleg nem érdemes kihagyni – ahogyan a szezámolajat sem, ami már önmagában megadja a jellegzetes, ázsiai karaktert az ételeknek. Mindenképpen készítsük el a nyár utolsó forrói napjain!

azsiai-teszta-uborka-recept

Hozzávalók:

  • 2 közepes kígyóuborka
  • 1 kisebb chili paprika
  • 4 vékony szál újhagyma
  • 3 lime
  • 1/2 csésze misopaszta
  • 4 tk. pirított szezámolaj
  • 4 tk. barna cukor
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1/3 csésze semleges ízű növényi olaj, például szőlőmagolaj
  • 500 gramm sobatészta (de sima spagetti is megfelel)
  • pirított szezámmag ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tésztát főzzük ki az előírások szerint!
  2. Közben az uborkákat vágjuk el először hosszában, majd aprítsuk szeletekre! Karikázzuk fel vékonyan a chilit és az újhagymát is!
  3. Két lime-nak alaposan facsarjuk ki a levét, és távolítsuk el a magokat! A harmadik lime-ot vágjuk szeletekre!
  4. A lime levét alaposan keverjük össze a misóval, a barna cukorral és a szezámolajjal! Reszeljük hozzá a nagy gerezd fokhagymát!
  5. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, keverjünk sima, de sűrű masszát belőle! Hígítsuk 1-2 evőkanál vízzel alapos kevergetés mellett.
  6. A kifőtt tésztát alaposan forgassuk össze a szósszal és a felvágott zöldségekkel, és hagyjuk kihűlni az ételt. Pirított szezámmaggal megszórva, lime-gerezdekkel tálaljuk!

Forrás: Bon Appetit Fotó: Getty Images

Olvass tovább!