Bár az ázsiai tészták már nálunk is elég népszerűek, legtöbbször a wokban lepirított meleg változatokat fogyasztjuk. Pedig érdemes kipróbálni a hideg tésztákat is: ezek kifejezetten frissítenek és üdítenek a nyári napokon, és további előnyük, hogy elég egyszerűek, hiszen gyakran a zöldség is nyersen kerül melléjük. Az alábbi recept a műfaj klasszikusa, az uborka és a szezám párosítására épít, ettől lesz karakteres, mégis roppanós, testes az étel. Ehhez kerül a krémes miso, ami a tökéletes umami ízhatást biztosítja, ezt tényleg nem érdemes kihagyni – ahogyan a szezámolajat sem, ami már önmagában megadja a jellegzetes, ázsiai karaktert az ételeknek. Mindenképpen készítsük el a nyár utolsó forrói napjain!
Hozzávalók:
- 2 közepes kígyóuborka
- 1 kisebb chili paprika
- 4 vékony szál újhagyma
- 3 lime
- 1/2 csésze misopaszta
- 4 tk. pirított szezámolaj
- 4 tk. barna cukor
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1/3 csésze semleges ízű növényi olaj, például szőlőmagolaj
- 500 gramm sobatészta (de sima spagetti is megfelel)
- pirított szezámmag ízlés szerint
Elkészítés:
- A tésztát főzzük ki az előírások szerint!
- Közben az uborkákat vágjuk el először hosszában, majd aprítsuk szeletekre! Karikázzuk fel vékonyan a chilit és az újhagymát is!
- Két lime-nak alaposan facsarjuk ki a levét, és távolítsuk el a magokat! A harmadik lime-ot vágjuk szeletekre!
- A lime levét alaposan keverjük össze a misóval, a barna cukorral és a szezámolajjal! Reszeljük hozzá a nagy gerezd fokhagymát!
- Fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, keverjünk sima, de sűrű masszát belőle! Hígítsuk 1-2 evőkanál vízzel alapos kevergetés mellett.
- A kifőtt tésztát alaposan forgassuk össze a szósszal és a felvágott zöldségekkel, és hagyjuk kihűlni az ételt. Pirított szezámmaggal megszórva, lime-gerezdekkel tálaljuk!
Forrás: Bon Appetit Fotó: Getty Images