3 desszert, ami a szilvától lesz mennyei

2022. augusztus 21.
Ne búslakodj, hogy lassan vége a nyárnak, inkább örülj, hogy itt a szilvaszezon!

Nagyot téved, aki azt gondolja, hogy a szilvából csak szilvalekvár és szilvás gombóc készülhet! Rengeteg sütiben van helye az ősz egyik kedvenc gyümölcsének, amit azért imádunk leginkább, mert egyszerre édes és savanykás, így szuperül lehet játszani az ízekkel!

3 desszert, ami a szilvától lesz mennyei

Fahéjas szilvakenyér

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 10 dkg vaj

Hozzávalók a gyümölcsös töltelékhez:

Fahéjas szilvakenyér

Így készül:

  1. A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. 
  2. Beleforgatjuk a joghurtot és hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, a sütőt pedig előmelegítjük 170 fokra.
  3. A gyümölcsöt alaposan megmossuk, kimagozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Meghintjük cukorral és fahéjjal, azután kis időre félretesszük.
  4. Egy gyümölcskenyér-formát kibélelünk sütőpapírral, belekanalazzuk a tészta egyharmad részét, erre kanalazzuk a fahéjas szilva felét, majd jöhet a tészta újabb egyharmada. Ezen eloszlatjuk a megmaradt gyümölcsöt, majd a tészta utolsó harmadával lefedjük.
  5. A fahéjillatú gyümölcskenyeret betoljuk a sütőbe, ahol kb. 40 percig sütjük, de mindenképp tűpróbát végzünk, mielőtt felszeleteljük!

Fordított szilvatorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál hideg víz
  • 4 dkg barna cukor 

A tortaforma aljába:

  • 12 db szilva
  • 10 dkg barna cukor
  • 5 dkg vaj
  • Fahéj ízlés szerint

Fordított szilvatorta

Így készül:

  1. Először a tésztát készítjük el, és amíg az a hűtőben pihen, nekilátunk a tölteléknek. 
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, megszórjuk porcukorral és hozzáadjuk a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle, és folpackkal letakarva hideg helyre tesszük.
  3. Közben a barna cukrot egy kevés vízzel kis lángon karamellizáljuk, félre húzzuk a tűzről, és belekeverjük a vajat, illetve a fahéjat.
  4. Ezt az illatos karamellt egy kisebb tortaforma aljára öntjük, szépen elhelyezzük rajta az alaposan megmosott, kimagozott és cikkekre vágott szilvaszeleteket.
  5. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a karamellre terített gyümölcsöt befedjük vele. 
  6. Néhányszor megszurkáljuk egy villával, majd a sütőbe toljuk és aranyszínűre sütjük. Langyosan a legfinomabb (és a legillatosabb!), de persze bármikor mennyei!

Szilvás cobbler, azaz morzsasüti

Hozzávalók:

  • 10 dkg zabpehely
  • 35 dkg szilva
  • 6 dkg barna cukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 kávéskanál fahéj

Szilvás cobbler, azaz morzsasüti

Így készül:

  1. A szilvát alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. 
  2. Egy hőálló tál alján egyenletesen eloszlatjuk a gyümölcsdarabokat, rászórunk 4 dkg cukrot és a fahéjat. 
  3. A lisztet összekeverjük a megmaradt cukorral és a zabpehellyel, majd elmorzsoljuk benne a vajat. 
  4. Az így kapott morzsás állagú tésztát a szilvára szórjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 30-35 perc leforgása alatt).

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?