Fiatalít, fogyaszt és megvéd a szívbajtól: 9 ok, amiért jó répát enni

2022. április 30.
Gyerekként a legtöbben csak annak reményében ettük meg a répát, hogy jobban tudunk tőle fütyülni. Ha ebben nem is, nagyon sok másban tényleg segít.

A répában az az egyik legnagyszerűbb, hogy több szerv működésére is áldásosan hat: védi a szemet és támogatja a szív egészséges munkáját, de a bőrrel is képes csodákat tenni. Kalóriában viszont nem bővelkedik, így akkor is segítségül hívhatod, ha diétázol: szuper alternatíva az édességvágy csillapítására, de zsírszegény sajttal vagy joghurtos mártogatóssal komplett tízórai vagy uzsonna is kerekedhet belőle! Mutatunk 9 okot, miért jó, ha rászoksz a réparágcsálásra!

Frissen szedett sárgarépa

1. Jót tesz a szemnek

A répában nagyon sok A-vitamin található, amit látóvitaminnak is neveznek pont azért, mert nagyban elősegíti a szem egészséges működését. Fél csészényi répában megtalálható a felnőttek napi A-vitamin-szükségletének több mint fele, ráadásul répaevéssel béta-karotinból is sokat veszel magadhoz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az A-vitamin valóban hasznosuljon a szervezetben.

2. Erősíti az immunrendszert

Az A-vitamin, akárcsak a D-vitamin, kulcsfontosságú a szervezet védelmi vonalának erősítésében, csak épp kevesebben tudnak róla. Ráadásul a répában az A-vitamin mellett C-vitamin is található, ami szintén fokozza az immunvédelmet. A répa tehát segít abban, hogy kivédhesd az esetleges fertőzéseket, ahogy abban is, hogy gyorsabban meggyógyulj, ha mégis ledöntött a lábadról egy kórokozó.

3. Védi a bőrt a káros napsugaraktól

A répa rendkívül gazdag béta-karotinban, ami nagyon jót tesz a bőrrel: sok más mellett védelmet nyújt a káros UVA- és UVB-sugárzással szemben, de ahhoz is hozzájárul, hogy gyorsabban és egyenletesebben barnuljon le a bőröd a napozás során. Érdemes már most elkezdeni a béta-karotin fokozottabb bevitelét, ha nyáron élvezni szeretnéd a jótékony hatását! Kezdheted például ezzel a gyömbéres-chilis répakrémlevessel!

4. Jót tesz az emésztőrendszernek

A sárgarépa nemcsak A-vitaminban és béta-karotinban gazdag, hanem rostokban is bővelkedik. Ha az étrended rostszegény, könnyen támadhatnak emésztési gondjaid, ezeken azonban játszi könnyedséggel segíthetsz úgy, hogy tudatosan odafigyelsz a rostbevitel növelésére. A nyers sárgarépa tökéletes erre a célra, egy kis citromlével meglocsolva és olíva-, dió- vagy tökmagolajjal meglocsolva még mennyei is!

5. Hozzájárul a fogyáshoz

Annak köszönhetően, hogy sok rostot tartalmaz, a fogyasztása után később alakul ki éhségérzet, mintha valamilyen rostszegény ételt fogyasztanál. Ebből adódóan kevesebb ételt kívánsz a nap folyamán, és az is a te malmodra hajtja a vizet, hogy maga a répa is kevés kalóriát tartalmaz. Ahhoz, hogy ezt a jótékony hatást kiaknázd, fontos, hogy nyersen edd a répát, a puhára főzött zöldség rosttartalma ugyanis jelentősen lecsökken.

6. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet

A répa glikémiás indexe alacsonynak mondható, emiatt még úgy sem szökik az egekbe fogyasztása után a vércukorértéked, hogy édes az íze. Ez kimondottan jó hír azoknak, akiknek ügyelni kell a vércukorszintjük egyensúlyban tartására, vagy fogyókúráznak és szeretnék elkerülni azokat az éhségrohamokat, amik akkor törnek elő, ha hirtelen megemelkedik a vércukorszint.

Friss sárgarépa

7. Csökkentheti a koleszterinszintet

A megemelkedett koleszterinértékeket nem lenne szabad félvállról venni, ugyanis olyan következményekkel járhat az elhanyagolásuk, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Az időben felismert probléma életmódváltással is orvosolható: az egészséges étrend, a rendszeres sport és a dohányzás mellőzése igen hasznos. A répa segít a fogyásban, és a benne lévő értékes anyagok a magas koleszterinszintet is csökkenthetik.

8. Tele van antioxidánsokkal

A répa rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami nagy segítséget nyújt a szabad gyökök leküzdésében. Ha ezekkel szemben nem védekezik a szervezet, idő előtti öregedéssel kell számolni és néhány komolyabb betegség kialakulásának kockázata is magasabb. Ennek köszönhetően elmondható, hogy a sárgarépa nemcsak egészségesebbé és karcsúbbá, de még fiatalabbá is tehet!

9. Jól jön gyulladáscsökkentőként

A répa minden színárnyalatban, azaz a sárga mellett a fehér és a lila répa is bővelkedik az antocianin nevű anyagban, ami természetes gyulladáscsökkentő. Amellett, hogy szembeszáll a szervezetben garázdálkodó szabad gyökökkel, az akut és krónikus (azaz hosszú ideig fennálló) gyulladásos folyamatokra is jó hatással van.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?