A tócsi (vagy tócsni) a legtöbb magyar háztartásban klasszikus kedvenc. Épp ezért valószínűleg sokakban él a meggyőződés, hogy krumplival az igazi, pedig nagyon jó ötlet lehet más zöldségekből is hasonló lepényeket készíteni. Mivel már javában benne vagyunk a sütőtökszezonban, mi most egy sütőtökös verziót hoztunk: ezt a kemény, nagy méretű zöldséget kicsit ugyan macerás feldolgozni, de tényleg megéri, hiszen a sütés nagyon jól kihozza gazdag, édeskés, földes ízét. A tócsi helyett egyébként most a közel-keleti latke receptjét vettük alapul – a latke hagyományosan hanukára készülő, alapvetően szintén burgonyás lepény, ami kisebb és picit talán ropogósabb a magyar változatnál. A tésztába klasszikus párosításként zsálya kerül, a kisült latke mellé pedig zsíros, ízes görög joghurtot ajánlunk (de persze a hagyományosabb vonalat képviselő tejföllel is isteni lesz).
Hozzávalók:
- 1/2 közepes hagyma reszelve
- 6 csészényi reszelt sütőtök (nagy lyukú reszelőt használjunk)
- 1 tk. sütőpor
- só és bors
- 2 felvert tojás
- 1/4 csésze finomliszt
- 3 ek. finom szemű zabpehely
- 2-3 ek. friss zsálya
- növényi olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A lereszelt hagymát hagyjuk egy kicsit szűrőben lecsöpögni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Ha jól lecsöpögött, konyharuhával csavarjuk ki belőle a maradék nedvességet!
- Egy nagyobb tálban a hagymát keverjük össze a reszelt sütőtökkel, ízesítsük sóval, borssal és zsályával, majd adjuk hozzá a zabot és a lisztet is! Végül keverjük hozzá az enyhén felvert tojásokat is!
- Egy nagyobb serpenyőt kezdjünk el hevíteni közepes láng felett, majd adjuk hozzá az olajat, és süssük ki benne a latkét! A nagy, szétterülő lepények helyett formázzunk inkább kicsi, laposabb „fasírtokat” a tésztából, így sokkal ropogósabb falatokat kapunk majd.
- Tálaljuk citromos görög joghurttal vagy további zöldfűszerekkel ízesített tejföllel!
Forrás: NYT Cooking Fotó: Getty Images