Ínycsiklandó ételek egy kockás pikniktakarón

2022. szeptember 03.
Amikor időt töltünk az erdőben, a fákkal körülvéve, úgy tűnik, hogy minden lélegzetvétellel megszabadulunk a határidőktől és a véget nem érő teendők feszültségétől. Nem csoda, a fák elnyelik a szén-dioxidot és oxigént bocsátanak ki, így tökéletes természetes légtisztítókat hoznak létre, annak további gyógyító tulajdonságaival.

A rétek, tavak és patakok között a természet feltölt energiával. A friss talaj illata, a buja növényzet, a csend, az ott töltött idő nyugtató, frissítő hatással van testünkre és elménkre. Legyen ez egy jó alkalom arra, hogy magunk mögött hagyjuk a világot, nem bámuljuk a képernyőket és nemcsak a természettel, de másokkal is kapcsolódunk. Lelassulunk és emlékeket hozunk létre. Összeállítottam egy válogatást kedvenc piknikötleteimből, hogy az erdei fürdőzés közben ízlelőbimbóinkat is kényeztessük:

etel-ösz-piknik

Pesztós burgonyasaláta tojással

Ez egy hagyományos burgonyás tojássaláta egy kis csavarral, amihez pesztót és borsót adtam. Nagyon egyszerű, és remek köret, amit élvezhetünk a szabadban piknik közben vagy akár grillsütögetés mellett. Kevés olyan dolog van, amihez ne tudnánk pesztót enni, és ilyenkor amikor tényleg friss bazsalikomot lehet szedni a kertből, használjuk ki. Főtt fürjtojást adjunk még hozzá, amely valamiért krémesebb, mint a legkrémesebb csirketojás. Szóval készítsük elő a burgonyát,  borsót, a bazsalikomos pesztóval és a fürjtojásokkal, készítsük el ezt a csodálatos burgonyasalátát, és menjünk piknikelni, ünnepelni, ha mást nem, hát azt, hogy az élet jó.

Hozzávalók:

12 fürjtojás
1 csésze friss borsó
1 kg burgonya
1 evőkanál borecet
Só és frissen őrölt fekete bors

A pesztóhoz:

1 csésze bazsalikomlevél
1/2 csésze petrezselyemlevél (plusz extra a körethez)
1/3 csésze fenyőmag
1 salottahagyma
1/2 csésze reszelt parmezán sajt
1 csésze olívaolaj

etel-ösz-piknik

Főzzük meg a burgonyát meglehetősen sós vízben, ha lehet, hámozatlanul, amíg az lágy nem lesz, de nem túl puha. Hámozzuk meg, amint csak tudjuk, mivel jobban felszívja az ízeket, ha forró, és tegyük egy nagy salátatálba. Adjunk hozzá ecetet és borsot, és enyhén keverjük össze. Forraljuk fel a fürjtojásokat (hideg vízből indulva), és forraljuk 1 és 1/2 percig, keményen főtt tojásra. Hagyjuk kihűlni, és hámozzuk meg. Forró vízben főzzük a borsót 1-2 percig, majd a tegyük burgonyához a tálba. Adjuk hozzá a pesztót. Majd jönnek a félbevágott fürjtojások a salátához, vagy hozzáadhatjuk azokat egyesével, adagonként a tányérokra. Konyhai robotgépben összekeverjük a bazsalikomot, a petrezselymet, a fenyőmagot, a salottahagymát, a sajtot, a fekete borsot és az olajat a pesztóhoz. Sózzuk, borsózzuk, és a pesztó is mehet a salátára.

Svéd húsgombóc

Ezek a finom svéd húsgombócok a klasszikus IKEA-verzióra emlékeztetnek. Mindenki, aki az asztalhoz ül, imádni fogja. A húsgombóc igazán a krémes mártás – amelyet szerecsendióval és szegfűborssal fűszerezünk – kombinációjával lesz igazán ínycsiklandó. Minden falat egy igazi élvezet.

Hozzávalók:

1/2 kg darált marhahús
1/2 közepes hagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, darált
1/3 csésze zsemlemorzsa
2 evőkanál teljes zsírtartalmú kókusztej
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál Worcestershire-szósz
1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt fehér bors
Só, ízlés szerint

Mártáshoz:

3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
2 csésze zöldségleves-alaplé
1/2 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej
1 teáskanál Worcestershire-szósz
1 teáskanál dijoni mustár
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
Só és bors, ízlés szerint

etel-ösz-piknik

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Egy nagyobb tepsibe zsírpapírt teszünk. Egy nagy tálban a zsemlemorzsához hozzáadjuk a kókusztejet. Hagyjuk egy percig ülni, hogy a tej felszívódjon a zsemlemorzsában. Majd adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, petrezselymet, dijoni mustárt, a Worcestershire-szószt, szerecsendiót és borsot. Puszta kézzel dolgozzuk össze az egészet. Egy evőkanalat használjunk az egyenletes méréshez, és kézzel formáljuk meg a gombócokat. Helyezzük azokat a sütőbe 20-30 percre, amíg aranybarnák nem lesznek. Félidőben forgassuk meg a őket, hogy egyenletes barna legyen mindenhol.

Mártás: melegítsük a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Addig keverjük a lisztet benne, amíg teljesen sima lesz, kissé diós illatú és enyhén aranyszínű. Ez körülbelül 1 perc. Lassan öntsük hozzá a zöldségleves-alaplének a felét. Hagyjuk így főni, mielőtt lassan hozzáadnánk a maradék alaplét is, miközben folyamatosan kevergetjük azt, hogy megakadályozzuk a csomósodást. Adjuk hozzá a kókusztejet, a Worcestershire-szószt, a dijoni mustárt, a szegfűborsot, a szerecsendiót, a sót és a borsot. 7-9 percig hagyjuk, hogy mártássá sűrűsödjön. Adjuk hozzá húsgombócokat a mártáshoz, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Fodroskel-saláta avokádós-korianderes öntettel (olajmentes)

Ez a salátaöntet nemcsak krémes, de egészséges  –és tele van friss citrusos ízekkel. Elkészítése perceket vesz igénybe, ráadásul olajmentes is. Ahhoz, hogy elkészítsük ezt az ízletes öntetet, csak néhány friss összetevőre, fűszerekre és turmixgépre vagy konyhai robotgépre lesz szükségünk.

Hozzávalók:

1/4 csésze natúr joghurt
1/2 avokádó
1 csésze koriander
2-3 evőkanál lime-lé, frissen facsart
1 teáskanál juharszirup
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál himalájai só , több ízlés szerint (vagy bármilyen só)
friss bors, ízlés szerint
1/3-1/2 csésze szűrt víz, szükség szerint

etel-ösz-piknik

A hozzávalókat egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe helyezzük . Kezdjük először 1/3 csésze vízzel felönteni, és szükség szerint adagoljuk a többit hozzá. Keverjük össze az egészet, amíg sima nem lesz. A joghurt extrakrémessé teszi az öntetet, de azt nyugodtan kihagyhatjuk, viszont helyettesítsük akkor inkább egy kisebb avokádó felével. Még több vízzel, persze óvatosan, lehet továbblágyítani az öntetet. A fodros kel, ami a legegészségesebb káposztaféle, akkor lesz könnyen rágható és emészthető, ha egy jó 2-3 percig alaposan belemaszírozzuk a levelekbe az öntetet.

Streusel torta eperrel és pisztáciával

A pisztácia és matchapor kombinálásával ez a Streusel torta megadja a piknik során az extra „wow”-faktort. Mindenképpen tegyetek félre gyümölcsöt a torta tetejére. Üde dísze lesz a megterített asztalnak ez az édesség.

Hozzávalók

50 g hideg sózatlan vaj, kockára vágva
125 g lágy vaj
25 g sima liszt
200 g barna cukor
130 g héjas pisztácia, 80 g egész és 50 g durván apróra vágva
3 közepes tojás
85 g tejföl
1/2 teáskanál mandulakivonat
2 teáskanál matchapor
200 g liszt
300 g eper, félig apróra vágva és félig szeletelve

etel-ösz-piknik

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, miközben  egy 20 cm-es tortaformát megkenünk vajjal, és kibéleljük az alapot sütőpapírral. Elkészítjük a Streuselt: egy tálban morzsásra dörzsöljük a hideg vajat és a lisztet. 50 g cukrot és egy csipet sót is adunk hozzá, majd félretesszük. Egy konyhai robotgépben a 80 g-os egész pisztáciát finomra őröljük. Ezután a 125 g lágy vajat és 150 g cukrot habosra verjük. Külön felkeverjük a tojásokat a tejföllel, és hozzáadjuk a mandulakivonatot, majd hozzáöntjük az egészet a vajkeverékbe. Végül a matchát is belekeverjük – egészen addig, amíg egyenletes zöld színe nem lesz a keveréknek. Ezután adjuk a hozzá a lisztet, egy csipet sót, az őrölt pisztáciát és az apróra vágott epret. Kanalazzuk be a tortaformába a Streuselt, és süssük kb egy 1 órán át, vagy amíg a közepébe helyezett kés tisztán ki nem jön. Hagyjuk kihűlni a tortaformában. Díszítsük eperrel és pisztáciával.

Szerző: Major Andrea Fotó: Bodnár Dániel (facebook: @Dani_Bodnar) Kerámiák: Luca Várady (Insta: lucavarady_design) Virágdiszítés: Flowerpower (Insta: flowerpower­_budapest )

Még több receptet a But First Veggies Facebook- és Instagram-oldalán találsz!

Olvass tovább!