Ha kívül ropogós, belül pedig lédús rántott cukkinit szeretnénk sütni, kezdjük azzal, hogy vékony karikákra szeleteljük a cukkinit! Én hajszálvékonyra szeletelve nem szeretem, hiszen ekkor szinte csak a bundát érezzük sütés után, a cukkiniből csak egy papírvékony hártya marad, ezért nagyjából fél, maximum egy centiméteres szeletekre szoktam szeletelni.
Sokan a cukkini besózásával kezdik a rántott cukkini készítését, na én például sosem. Tudom, hogy a technika ilyenkor azt a célt szolgálja, hogy a sóval kiengedjük a cukkini nedvességtartalmát, de miért jó ez nekünk?! A só által kiszívott lé nagyon fog hiányozni az olajban sütés után, hiszen így egyáltalán nem lesz puha és szaftosan lédús a végeredmény. Ha sóznánk, akkor tegyünk a zsemle- vagy pankomorzsához egy csipettel, bőven megfűszerezi így is bundázáskor a zöldséget.
Semmi esetre se sózzuk be, így megőrzi nedvességtartalmát, és a bundázás, olajban sütés után is puha és húsos marad.
Ha igazán ropogós bundát szeretnénk, használjunk búzaliszt helyett kukoricalisztet, zsemlemorzsa helyett pedig pankomorzsát, ezektől lesz igazán „roppanós az élmény”. Ha a ropogósságon túl fokoznánk még az élvezeteket, szórjunk szezámmagot vagy lenmagot a zsemlemorzsánkhoz, de izgalmas textúrát és ízt ad neki, ha reszelt parmezános bundába forgatjuk a cukkinikarikákat.
Mártogatósként kitűnően illik hozzá a joghurt is, frissítsük fel egy kis citromlével és finomra vágott friss citromfűvel. Jó tunkolást!
Így süss ropogós és lédús rántott cukkinit!
- A cukkiniket megmossuk (ha nem szeretjük a héját, hámozzuk is meg), majd szeleteljük őket vékony karikákra. Valaki a hajszálvékony cukkiniszeletekre, valaki a kicsit vastagabb karikákra esküszik, lédússágának titka azonban abban rejlik, hogy nem sózzuk be a felszeletelt cukkinit, így megtartja a levét, és a bundázás, sütés után is megmarad a nedvességtartalma.
- Előkészülünk a panírozáshoz: az egyik keverőtálba szórjuk a kukoricalisztet, egy mélyebbe a felvert tojásokat, a harmadikba pedig a pankomorzsát vagy zsemlemorzsát (esetleg a kettőt keverve, én így készítettem) egy csipet sóval fűszerezve. A bundája attól lesz igazán ropogós, hogy kukoricalisztet használunk, illetve a pankomorzsa szintén a ropogóssági élményt erősíti. Forgassuk meg tehát a cukkinikarikákat a lisztben, a tojásban, végül a prézliben.
- Melegítsünk egy serpenyőben napraforgóolajat, majd a bő, forró olajban aranybarnára sütjük a bundázott cukkinikarikákat. Mindig friss (tehát nem használt) olajban süssünk, hihetetlenül sokat számít a végeredmény élvezeti értékében.
- Tegyük őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen tálaljuk petrezselymes rizzsel, vajas burgonyapürével és az elmaradhatatlan citromfüves joghurtmártogatóssal.
Hogyan készíts citromfüves joghurtmártogatóst?
Az alapanyagokat egy keverőtálban, habverő vagy egy villa segítségével dolgozzuk össze, majd legalább fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. Hidegen tálaljuk, ebbe mártogassuk a rántott cukkinikarikákat.
A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!