Az üveges terijaki szósz vásárlásának napjai rég elmúltak. Ez a finom csirketerijaki könnyen az új kedvenced lesz, ráadásul 20 perc alatt már az asztalra kerülhet a vacsora. Az egyszerűen elkészíthető pácból gyönyörű, könnyű máz lesz, amely megfelelő mennyiségű sós és édes ízt ad a lédús csirkecombokhoz. A maradék másnap ebédre is jó.
Készítheted ezt a terijaki csirkét kicsontozott, bőr nélküli csirkecombbal vagy -mellekkel, de akár csirkeszeletekkel is. Szerintem a csirkecomb a legjobb ehhez a recepthez, mert gyorsan megsül, és rendkívül puha és lédús marad.
A csirkét sütés előtt 30 percig, vagy akár egy teljes napig is pácolhatod a maximális íz érdekében. Minél tovább pácolódik, annál finomabb lesz.
Tudtad?
A japán szójaszószokról elmondható, hogy kevésbé sűrűek, mint a kínai változatok, az egyik legismertebb, évszázadok óta létező japán szójaszószmárka a Kikkoman. A világosnak hívott szójaszósz valójában szintén barna színű, de nem annyira, mint az egészen sötét, sűrű változatok. Ehhez rizsbort is kevernek.
A tamari nevű japán szósz jellemzője, hogy nem tartalmaz búzát, csak teljes szójababból készül, és a misokészítés mellékterméke. Sötét szójaszósz, aminek igen koncentrált, sós íze van.
A kínai szójaszószok között is rengeteg alváltozatot különböztetnek meg, általánosságban világosabb színű szószokat használnak.
Elkészítés:
Készítsük el terijaki szószt. Egy kis keverőtálban keverjük sima eleggyé a szójaszószt, a barna cukrot, a finomra reszelt gyömbért, a darált vagy finomra zúzott fokhagymát, a szezámolajat, a rizsecetet (vagy mirint), a vizet és a keményítőt. Ha hozzájutunk szakéhoz (a japánok tradicionális, rizsből erjesztett alkoholos itala, nevezzük rizsbornak), szintén ezen a ponton öntsük az alapszószhoz. Ezután tegyük át egy kisebb főzőedénybe, majd pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Tartsuk szemmel, mert nagyon gyorsan elkezd sűrűsödni. Ha kész, tegyük félre.
A csirkecombfilét felhasználhatjuk egyben is (ekkor egyben fogjuk pácolni és megsütni, majd csak a legvégén szeleteljük fel), vagy vágjuk 1,5 centis kockákra.
Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben vagy wokban közepes-magas lángon, amíg az olaj felforrósodik, körülbelül 1 perc alatt. Adjuk hozzá a csirkét, és minden oldalról pirítsuk aranybarnára, körülbelül 5-6 perc alatt.
A serpenyőből öntsük le a felesleges olajat. Öntsük a csirkéhez a szószt, és jól keverjük össze, hogy a csirkét egyenletesen bevonja. Folyamatos keverés vagy forgatás mellett süssük tovább közepes lángon 3-4 percig, amíg a kívánt állagúra nem sűrűsödik.
Tálaláskor díszítsük szezámmaggal és zöldhagymával, köretként párolt vagy sült rizs, sült tészta és brokkoli is remekül passzol hozzá.