Sokan szeretnek munkába menet meginni egy finom kávét és elmajszolni egy szelet süteményt, ezért virágoznak a kis pékségek és hódítanak teret a nagy kávézóláncok, mint például a Starbucks. Ennek az újkori szokásnak a kezdetéig nem kell sokáig visszamennünk az időben: elég az ’50-es évekig, amikor a lányok, asszonyok egyre több irodai munkát kaptak, és már nem volt idejük napi szinten sütni. Csak betértek a sarki kedvenc helyükre, és felkapták a frissen elkészített kávéjukat és a finom süteményt. Innentől élik virágkorukat a muffinok is, hiszen a minisütiket könnyen magunkkal vihetjük. Habár a muffin sem egy mai találmány, de ez legyen egy másik történet.
Az édes, fűszeres édesség, amiről ma mesélek, a Starbucks őszi finomsága, a sütőtökös kenyér. Amerika hatalmas rajongója ennek a süteménynek, nemcsak a tök kellemes őszhöz kötődő ízéért, hanem a fűszerezése miatt is. Az aztékok idejéből már találtak leleteket a tök fogyasztásáról, aminek az évszázadok alatt a termesztése továbbterjedt Amerika távoli pontjaira, bár a felhasználása sokkal egyszerűbb volt, mint manapság. Vagy kettévágták, kikaparták a magokat belőle, meglocsolták mézzel, és kisütötték, vagy kukoricaliszttel elkeverve lepényeket sütöttek belőle. Ezek nem voltak édesek, inkább a hagyományos kenyeret helyettesítettek. Ez a ma ismert édes-fűszeres változat talán csak kétszáz éves lehet, és a legendárium szerint azóta készítenek pitéket vagy kelt kenyereket is sütőtökkel.
Hozzávalók:
egy kisebb hosszúkás kenyér formához
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- fél tk. sütőpor
- fél tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 2 tk. fahéj
- fél tk. szerecsendió
- két ek. reszelt gyömbér
- 3 ek. növényi tej
- 340 g sütőtökpüré
- 60 ml olaj
- 1 ek. almaecet
- 1 kk. vaníliaesszencia
A vajkrémhez:
- 120 g margarin
- 120 g porcukor
- 3-4 ek. növényi tej
- 1 tk. fahéj
Elkészítés:
A lisztet elkevertem a fűszerekkel, a fahéjjal, a szerecsendióval, a gyömbérrel, a sóval és a sütőporral.
A sütőtökpüréhez adtam az olajat és az almaecetet.
Összeöntöttem a száraz és a nedves hozzávalókat, és végül jött egy kevés növényi tej, hogy lágyabb legyen a tészta.
A hosszúkás kenyérformát kiolajoztam, és megszórtam zsemlemorzsával.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Kivettem a formából, és egy rácson hagytam teljesen kihűlni.
A vajkrémhez habosra kevertem a margarint a porcukorral, hozzá adtam a fahéjat, majd lágyítottam egy kis növényi tejjel
Végül dekoráltam egy kis darált dióval, csak mert épp kéznél volt, de természetesen anélkül is nagyon finom.
Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz