Sokan tartanak a házi tésztáktól, de a lepénykenyerek vagy kenyérlángosok elkészítése egészen biztosan nem fog gondot okozni. Egyszerű, jól kezelhető tésztákról van szó, és ami a legjobb, baromi olcsón ki tudjuk hozni őket. Ha magabiztosak vagyunk az alapreceptben, lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg előttünk, hiszen a feltéteket már mindenki a maga ízléséhez és aktuális kedvéhez igazíhatja. Klasszikus tejfölös-hagymás, izgalmasabb, gyümölcsökkel megbolondított verziók és persze végtelen zöldséges kenyérlángos is készülhet – mi most egy marinált gombákkal készülő receptet mutatunk, amiben a marinált hagyma ad egy kis extra frissességet és textúrát!
Hozzávalók:
A joghurtos szószhoz
- 1 csésze görög joghurt
- 2 ek. friss lime-lé
- 3 ek. méz
- 1/2 tk. nagy szemű só
- 2 gerezd fokhagyma
A pácolt hagymához
- 1 kisebb lilahagyma nagyon vékonyra vágva (lehetőség szerint használjunk mandolint)
- 2 ek. friss lime-lé
- 2 tk. nagy szemű só
A lepénykenyérhez
- 4 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 kisebb ujjnyi darab gyömbér reszelve
- 2 ek. lime-lé
- 1 ek. őrölt koriander
- 1 ek. őrölt kömény
- 1 tk. őrölt sáfrány
- 1 tk. cukor
- 1/2 tk. Cayenne-bors
- 1 és fél csésze görög joghurt két részre osztva
- 500 gramm gomba (lehet vegyes, vagy bármi, amit szeretünk)
- 63 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 220 gramm finomliszt
Elkészítés:
- A joghurtos szószhoz minden hozzávalót tegyünk egy turmixba, és alaposan keverjünk össze! Tegyük félre.
- A pácolt hagymához forgassuk össze alaposan a hozzávalókat, és hagyjuk állni legalább 3 percig. (Ez akár előre is elkészíthető, érdemes mindig tartani a hűtőben.)
- Keverjük össze a fűszereket 1 csésze joghurttal, adjunk hozzá 1 ek. olajat és 1 ek. nagy szemű sót! Adagoljunk hozzá 2 ek. vizet is, keverjünk pasztát belőle!
- A felszeletelt gombát alaposan forgassuk bele a fűszeres marinádba!
- Közben 180 gramm finomlisztet keverjünk össze a teljes kiőrlésű liszttel és a maradék 1/2 csésze joghurttal! Adjunk hozzá 1/4 tk. sót, majd 1/2 csésze vizet, és robotgép vagy a kezeink segítségével gyúrjunk egynemű tésztát belőle! Ha túl száraz, adjunk hozzá még 1 ek. vizet!
- Dagasszuk simára enyhén lisztezett felületen, majd gyúrjunk belőle 6 kisebb gombócot. Nyújtsunk belőlük kis lepényeket, és tegyük őket lisztezett deszkára!
- Közepes lángon (grill)serpenyőben süssük ki a lepényeket, míg kicsit megszenesednek! Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk olajat, és pirítsuk le rajta a pácolt gombákat is!
- A meleg lepénykenyérre halmozzuk rá a gombákat, locsoljuk meg a joghurtos szósszal, majd szórjunk rá egy kevés pácolt hagymát is! Ízlés szerint friss korianderrel is megszórhatjuk!
Forrás: Bon Appétit Fotó: Getty Images