Csak négy olcsó összetevő kell az otthoni crème brûlée-hez

2023. március 03.
Bárki elkészítheti, roppant egyszerű és nagyon elegáns desszert. Crème brûlée-t sütni ráadásul sokkal olcsóbb is, mint gondolnánk. Csupa olyan alapanyagot tartalmaz, amit gazdaságosan is beszerezhetünk.
Csak négy olcsó összetevő kell az otthoni crème brûlée-hez
  • Ha villantós desszertet akarunk készíteni, süssünk crème brûlée-t.
  • Csupán négy alapanyagra van szükség hozzá, amik mind gazdaságosan beszerezhetők.
  • Nem kell cukrásznak sem lennünk a crème brûlée készítéséhez, egyszerűbb, mint gondolnánk.

Legyen szó vendégségről, családi ebédről vagy éppen arról, hogy csak valami nagyon finomra vágyunk, a crème brûlée tökéletesen megfelel ezeknek az igényeknek. Csupa olyan hozzávaló kell hozzá, amit gazdaságosan is beszerezhetünk: tojás, cukor és tejszín. Ráadásul nem csak olcsón, de könnyen elkészíthető. 

Az egyetlen olyan elem, ami miatt esetleg elbizonytalanodhatunk, a crème brûlée tetejének megkaramellizálása szakácsfáklyával. Ám ez sem olyan bonyolult, és sokkal szórakoztatóbb, mint elsőre gondolnánk. (Persze enélkül is gond nélkül elkészíthető egy lábosban a tűzhelyen a karamell a crème brûlée tetejére.)

Mi kell az otthoni crème brûlée sütéshez?

Roger Sitrin cukrász szerint „a crème brûlée amilyen látványos, olyan egyszerű édesség. Ráadásul jóval azelőtt elkészíthetjük, mielőtt asztalra tennénk, jól bírja a hűtést is”.

A crème brûlée-hez négy hozzávaló kell: tejszín, kristálycukor, tojássárgája és vanília. Melegítsük össze a tejszínt, vaníliát és cukrot egy lábosban, majd a tojássárgához adjunk egy keveset a meleg, de nem felforralt tejből folyamatos keverés mellett. Így elkerülhető, hogy rántotta lesz a sárgájából, mikor a meleg tejbe öntjük. 

Ha összekevertük a vanília krémet, egy finom lyukú szűrőn keresztül töltsük egy nagy vagy több kicsi hőálló edénybe. Vízfürdőben süssük. Végül hagyjuk teljesen kihűlni benne, mielőtt a hűtőbe tennénk.

Hogyan használjuk a fáklyát? 

Addig égessük a szakácsfáklyával a cukrot, míg apró buborékok nem képződnek és aranyló barna nem lesz a karamell.

Addig égessük a szakácsfáklyával a cukrot, míg apró buborékok nem képződnek és aranyló barna nem lesz a karamell

A crème brûlée tetejét borító vékony, roppanós karamellhártyához szórjunk cukrot a kis formák tetejére tálalás előtt. Ezután jöhet a szakácsfáklya. Addig égessük vele a cukrot, míg apró buborékok nem képződnek és aranyló barna nem lesz a karamell.

De tűzhelyen is elkészíthetjük a karamellt. Ehhez a cukrot olvasszuk fel egy lábosban, majd csorgassuk a crème brûlée tetejére. Hasonlóan, mint amikor dobos tortát készítünk. Ám így a karamellréteg kicsit vékonyabb lesz ahhoz képest, mintha szakácsfáklyát használnánk.

Hozzávalók a crème brûlée-hez (4 adag):

  • 450 ml tejszín
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • ½ vaníliarúd félbevágva, a magja kikaparva
  • 4 nagy tojássárgája
  • kristálycukor a karamellhez

Elkészítése:

  1. Keverjük össze egy lábosban a tejszínt, cukrot és vaníliát. Melegítsük fel, de ne forraljuk. Ha gőzöl, kezdjük temperálni a tojássárgáját.
  2. Keverjük négy részletben a tojássárgájához a felmelegített tejszínt. Ha kész, finom lyukú szűrőn keresztül töltsük a sütőformákba a krémet.
  3. 180 fokon, vízfürdőben süssük 30 percen át. Hagyjuk hűlni a crème brûlée-t legalább egy órát, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk.
  4. Tálalás előtt készítsük el a tetejére a karamellt.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash