A legszaftosabb csirkés húsgolyó, ami még egészséges is

2023. március 09.
Sokan tartanak tőle, hogy a csirkéből készült húsgolyó szárazabb lesz, de szerencsére néhány ügyes trükkel a soványabb húsból is lehetnek szaftos, ízes gombócok.

A húsgolyó nagyon praktikus, ráadásul többnyire kifejezetten gyerekbarát fogás, aminek szinte minden nemzet konyhájában megvan a helye. Tálalhatjuk zöldségekkel, mártással, lehet tésztafeltét vagy kerülhet mellé rizs, krumpli is. A magyar konyha hagyományos fasírtja disznóhúsból készül, de ha valaki könnyebb étrendet követ, érdemes lehet csirkére váltania. Szerencsére a soványabb húsoknál sem kell lemondani a szaftosságról: az alábbi receptben istenien krémes ricotta teszi könnyedebbé, ízesebbé és lédússá a húsgolyókat. A ricottának nagyon jól áll a citrom és a friss petrezselyem, így ebbe a receptbe ezek is belekerültek, de ha még karakteresebb ízt adnánk neki, keverjünk bele egy kevés reszelt parmezánt is!

Tálaljuk roppanós, grillezett zöldségekkel vagy bármelyik kedvenc köretünkkel!

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors
  • 1 nagy tojás
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 3/4 csésze ricotta (lé nélkül)
  • 1/2 csésze petrezselyem durvára vágva
  • 3/4 csésze panko morzsa
  • 500 gramm darált csirkehús
  • 1 citrom leve
  • reszelt parmezán ízlés szerint (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
  2. A húsgolyókhoz egy közepes tálban verjük fel enyhén a tojást, adjuk hozzá a fokhagymát, a ricottát és az olívaolajat, majd keverjük hozzá a húst és a panko morzsát is! Ha szeretnénk, keverjünk egy kis reszelt parmezánt hozzá. Kézzel lazán dolgozzuk össze a masszát, de vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl sokat, attól ugyanis keményebbek és szárazabbak lesznek a húsgolyóink! Akkor jó, ha még kivehetőek az összetevők különálló darabkái!
  3. Enyhén vizezett kézzel formázzunk nagyjából pingponglabda méretű húsgolyókat – itt is vigyázzunk, hogy ne nyomjuk össze a masszát túlságosan. 
  4. A húsgolyókat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára őket! Friss citromlével és ízlés szerint még több parmezánnal megszórva tálaljuk!

Forrás: PureWow, Fotó: Getty Images