A karfiol megosztó étel: lehet nagyon szeretni és legalább annyira utálni is. Ha te mégis a kedvelői közé tartozol, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a különleges, kissé fűszeresebb változatot, ami a magyar konyha rántott karfioljának egy picit továbbgondolt – és persze veganizált verziója.
Eredetileg egyébként Ciprusról származik ez a különleges formájú növény, innen terjedt el előbb Ázsiába és XIV. Lajos ideje alatt Franciaországba és Olaszországba: ekkor ismerték meg a franciák a fahéjat, a sáfrányt és még sok más fűszert is. A karfiol azonban még a soron következő XV. Lajos királysága alatt is különleges és drága zöldségnek számított, amihez csak a kiváltságosok juthattak hozzá. XV. Lajos egyik híres-hírhedt ágyasa, Madam Du Barry állítólag akkora karfiol-rajongó volt, hogy az udvari szakács külön ételt is kreált a számára: ez a híres Du Barry csirke, ami a szelet húsra halmozott párolt karfiolból és bechamel szószból áll.
A mi karfiol-fogásunkat készítheted egész karfiolból, vagy rózsáira szedve, külön-külön az öntetbe mártva, de akár egy kisebb tepsiben is összesütheted. Mindegyik variációja nagyon finom, ráadásul jóval kevesebbet kell bajlódni vele, mint a hagyományos panírral!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej karfiol
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1⁄2 bögre liszt
- 3/4 bögre növényi tej
- 1⁄2 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál őrölt kömény
- 1⁄2 teáskanál piros paprika
- 1 marék apróra vágott friss petrezselyem
- csipet bors és só
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. A karfiolt szedd rózsáira és főzd félpuhára. A hagymát pirítsd le az olajon. Keverd el a lisztet növényi tejjel és a többi hozzávalóval, majd a kihűlt, párolt hagymával és az olajjal, amiben készítetted.
1. A karfiolt elkészítheted olajban sütve: ehhez a karfioldarabokat egyenként mártsd ki a szószban, majd bő olajban süsd ropogósra őket!
3. Ha sütőben sütnéd, a karfioldarabkákat sorakoztasd tűzálló tálba, majd öntsd le a lisztes-fűszeres keverékkel és süsd addig, míg a kéreg aranybarna lesz. Ilyenkor érdemes egy kevés olajat adni még a lisztes keverékhez, hogy ne száradjon ki az étel sütés közben.
4. Tálald friss salátával és növényi joghurtos-kapros öntettel!
Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz
Ha tetszett Aliz receptje,
vásárold meg receptgyűjtő füzetét!
Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés