Így készül a tökéletes csalánleves – Recepttel!

2023. április 10.
A csalánteát még sokan ismerik és használják, ám a csalánlevesnek már sokkal kisebb a rajongótábora. Pedig érdemes kipróbálni ezt a tavaszi klasszikust, csak a gumikesztyűk legyenek kéznél, amikor a konyhában bánunk vele.
A csalánleves íze a spenóthoz hasonít
  • Ha a medvehagymát szeretjük, érdemes adnunk egy esélyt a csalánnak is a konyhánkban.
  • A zöld növény íze a spenótra emlékeztet a legjobban.
  • Azért is hasznos, mert már a tél végén bőven találhatunk csalánt, és segít feltölteni a hideg hónapokban kiürült vitaminraktárainkat.

A csalán nemcsak ízében hasonlít a spenótra, vastartalma is eléri a jól ismert leveles zöldét. De nem ez az egyetlen jótékony hatása. A csalán segít a méregtelenítésben, jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Csak tudnunk kell bánni vele.

Jól jegyezzük meg, hogy ne csak akkor húzzunk kesztyűt, amikor leszedjük a csalánt. Még pár nap hűtőben tartózkodás után sem veszíti el csípősségét, így a csalánleves konyhai előkészítéséhez is érdemes belebújnunk a gumikesztyűbe. Szerencsére a főzéssel elveszíti ezt a tulajdonságát.

Mi van a csalánlevesben?

Egy nagyon egyszerű étel a csalánleves, általában só és bors csupán a fűszere. Megbolondíthatjuk persze hagymával, fokhagymával is, ám ilyenkor ügyeljünk az arányokra, hogy ne nyomja el a hagyma a csalán aromáját.

Jót tehet a levesünknek egy kis szerecsendió, ez remekül kiemeli a csalán spenótra hasonlító vasas ízét. 

Hozzávalók a csalánleveshez

A csalánleves íze a spenóthoz hasonlít legjobban

A csalánleves íze a spenóthoz hasonlít legjobban

Elkészítési idő: 35 perc

4 adaghoz

  • 500 gramm fiatal csalán (a felső 5 levél, ha már nagyobb a csalán)
  • 30 gramm vaj vagy növényi olaj
  • 1 kisebb hagyma meghámozva és finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma meghámozva és összetörve
  • szerecsendió
  • 2 evőkanál liszt
  • 500 ml tej (növényi tej is lehet)
  • 300 ml alaplé (csirke vagy zöldség)

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb lábasban forraljunk sós vizet. Közben csipegessük le a csalánleveleket. Ha nagyon zsenge a növény, rajta hagyhatjuk a száron. 
  2. Olvasszuk meg a vajat egy nagyobb serpenyőben, majd tegyük rá a hagymát és egy csipet sót. Kevergessük, míg a hagyma üveges nem lesz és puha. 
  3. Tegyük hozzá a fokhagymát és szerecsendiót, hagyjuk 1 percig puhulni, majd adjuk hozzá a lisztet. Folyamatosan kevergessük még egy percig.
  4. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet folyamatos keverés mellett, míg egy lágy krémet nem kapunk. Ezután tegyük bele az alaplevet, majd főzzük addig, míg sűrű besamelt nem kapunk.
  5. Töltsünk meg egy nagy edényt vagy a mosogatót hideg vízzel, majd tegyük a forrásban lévő vízbe a csalánt. Egy percig blansírozzuk, míg puha nem lesz. Az idősebb leveleknek több időre lehet szüksége. Minél rövidebb ideig forrázzuk, annál élénkebb lesz a leves színe. 
  6. Ha kihalásztuk a forró vízből a csalánt, tegyük azonnal a hideg vízbe, hogy megállítsuk a főlési folyamatot. Ha már eléggé lehűlt, csavarjuk ki belőle a vizet, amennyire lehet. 
  7. Tegyük a csalánt a leveshez, hígítsuk alaplével vagy tejjel, ha túl sűrű. Már csak melegítsük a csalánlevest, de ne forraljuk. Turmixoljuk össze és ízesítsük, ha nem elég sós.

Forrás: The Guardian, fotó: Unasplash