Az emberek negyede vashiányos: így ismerheted fel, ha baj van!

2021. október 23.
A szervezetünknek vörösvérsejtekre van szüksége, hogy elegendő oxigént szállítson minden szervünkbe. A vörösvérsejteknek viszont vas kell ahhoz, hogy ellássák feladatukat. Ha valaki vashiányos, az oxigén nem jut el a szerveihez, így fáradtságot és gyengeséget érez.

A vashiány a vérszegénység egy speciális formája, melyet az okoz, hogy alacsony a vas ásványianyag-szintje a szervezetben. Ez nagyon gyakori állapot, mondhatjuk népbetegség, hiszen a világ lakosságának 27 százalékánál kimutatható. 

vashiany-tunet-kezeles

Mik a tünetek?

Azért nehéz felismerni a vashiányos vérszegénységet, mert a tünetek túl általánosak, teljesen más problémák esetén is megfigyelhetők. Gyengeség, fáradtságérzet, szapora szívverés és szédülés jelentkezhet. Súlyosabb esetben légszomj, sápadt bőr, hajhullás, a körmök töredezése, sebek a száj belsejében és pica (vagyis olyan dolgok utáni sóvárgás – például föld vagy jég, melyek nem ételek) jelezheti a betegséget.

Mi okozza?

Számos, eltérő oka lehet a vashiányos vérszegénység kialakulásának. Ha valakinek az étrendje nem tartalmaz elegendő vasat, az egyenes út lehet a vashiányhoz. Ez főként a vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatókat veszélyeztetheti, mivel az állati eredetű táplálékok tartalmazzák legtöbb vasat. 

A rossz felszívódás még akkor is okozhat vashiányt, ha alapvetően a bevitt mennyiség elegendő lenne. Ezt okozhatják bélrendszeri problémák, például Crohn-betegség vagy bizonyos gyógyszerek, például a gyomorsav termelődését gátló készítmények is.

A krónikus vérveszteség, például ha valakinek minden hónapban elhúzódó és erős a menstruációja, egy idő után vashiány kialakulásához vezet. Emellett a bélrendszeri vérzések, például a fekélyek, az IBD, a bélrák vagy a hosszú ideig szedett fájdalomcsillapítók is hozzájárulhatnak a panaszokhoz.

Nőknél az egyik leggyakoribb oka a vashiányos vérszegénység kialakulásának a várandósság. Jelentősen több vas bevitelére van szükség a terhesség alatt, hogy ne csak az anya, de a baba fejlődéséhez is elegendő legyen az ásványi anyag mennyisége, és ne alakuljon ki anémia.

Hogyan kezelhető?

Az első lépés, hogy az orvosunk megállapítja, mi okozza a vashiányos vérszegénységet, és a kiváltó okot kezeli. Ha nincs szervi probléma, vaspótló készítménnyel állíthatjuk helyre a szervezetünkben az ásványi anyag szintjét, melynek megfelelő mennyiségét az orvos határozza meg. 

A legjobb természetesen az, ha megelőzzük a vashiány kialakulását. Ehhez tudnunk kell, hogy az egészséges felnőtt nőknél az ajánlott napi beviteli mennyiség vasból 8 milligramm, várandós nőknél nagyjából 27 milligramm. A legjobb vasforrás az élelmiszereink közül meglepő módon az osztriga. Ám mivel ez nem egy hétköznapi fogás, így inkább a fehér bab, marhamáj, lencse, spenót, tofu vagy nyúlhús fogyasztása ajánlott minél gyakrabban

Azért fontos, hogy megfelelően kezeljük a vashiányos vérszegénységet, mert ennek hiányában egyre súlyosbodik az állapotunk, ami szervkárosodáshoz vagy szívbetegségekhez vezethet a szervezet alacsony oxigénszintje miatt.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!