Csupacsoki sütemény egyszerűen és olcsón

2023. április 13.
A nem túl hangzatos nevű sárpite valójában egy elképesztően csokis, dekadens édesség. Bloggerünk, Tisóczki Aliz most megmutatja, hogyan készül vegán verzióban.
Senki sem tudja a sárpite pontos eredetét, de többen állítják, hogy a második világháború alatt kísérletezte ki egy háziasszony, aki a szegényes kamrájából szeretett volna összeállítani valami nagyon finom, dekadens édességet
Egy másik történet szerint az amerikai Jackson környékéről származik az édesség. Jenny Meyer, aki 1927-ben elvesztette a Mississippi partján álló házát a tavaszi áradásban ezen a környéken dolgozott mint felszolgáló, amikor a szakács vele kóstoltatta meg először ezt a nagyon csokis édességet. Mások szerint maga Mrs. Meyer készítette el és ő mutatta meg a szakácsnak, nem pedig fordítva. A legenda szerint a környékbeliek, ha lementek a partra, belefúrták a lábukat a hűs sárba és dinnyét eszegettek, ezután pedig ezt a gazdag édességet fogyasztották. A kekszes alapú, brownie-szerű, krémmel bevont édességet fogyasztják tejszínhabbal és fagyival is. Az aljához többnyire Oreo kekszet használnak, de persze más keksszel is nagyon finom.
 

Hozzávalók:

A kekszes réteghez:
  • 200 gramm keksz összetörve
  • 100 gramm margarin (olvasztva)
  • 1 evőkanál kakaópor
  • kevés cukor attól függően, hogy mennyire édes a keksz
A brownie-hoz:
  • 250 gramm liszt
  • 125 gramm cukor
  • 65 gramm kakaópor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál almaecet
  • 250 ml víz
  • 200 ml olaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
A krémhez:
  • 3 dl növényi tej
  • 2/3 zacskó vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál margarin

Elkészítés:

1. A kekszes alaphoz keverjük el a hozzávalókat és simítsuk egy szögletes tepsi aljára. Tegyük negyedórára 160 fokos sütőbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A brownie-hoz keverjük el a lisztet a kakaóporral, a cukorral és a sütőporral, majd adagoljuk hozzá a vizet és az olajat, közben keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá az 1 evőkanál almaecetet és a vaníliaaromát. Öntsük a kekszes alapra, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre nagyjából 20 perc alatt.
3. Közben a pudingból sűrű krémet főzünk, majd elkeverjük a kakaóporral, a cukorral és a margarinnal. Ha minden kihűlt, kenjük a krémet a csokis süteményre! Dekoráljuk virágokkal vagy simítsunk rá növényi tejszínhabot!

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje, vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!