Senki sem tudja a sárpite pontos eredetét, de többen állítják, hogy a második világháború alatt kísérletezte ki egy háziasszony, aki a szegényes kamrájából szeretett volna összeállítani valami nagyon finom, dekadens édességet.
Egy másik történet szerint az amerikai Jackson környékéről származik az édesség. Jenny Meyer, aki 1927-ben elvesztette a Mississippi partján álló házát a tavaszi áradásban ezen a környéken dolgozott mint felszolgáló, amikor a szakács vele kóstoltatta meg először ezt a nagyon csokis édességet. Mások szerint maga Mrs. Meyer készítette el és ő mutatta meg a szakácsnak, nem pedig fordítva. A legenda szerint a környékbeliek, ha lementek a partra, belefúrták a lábukat a hűs sárba és dinnyét eszegettek, ezután pedig ezt a gazdag édességet fogyasztották. A kekszes alapú, brownie-szerű, krémmel bevont édességet fogyasztják tejszínhabbal és fagyival is. Az aljához többnyire Oreo kekszet használnak, de persze más keksszel is nagyon finom.
Hozzávalók:
A kekszes réteghez:
- 200 gramm keksz összetörve
- 100 gramm margarin (olvasztva)
- 1 evőkanál kakaópor
- kevés cukor attól függően, hogy mennyire édes a keksz
A brownie-hoz:
- 250 gramm liszt
- 125 gramm cukor
- 65 gramm kakaópor
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál almaecet
- 250 ml víz
- 200 ml olaj
- 1 teáskanál vanília aroma
A krémhez:
- 3 dl növényi tej
- 2/3 zacskó vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál margarin
Elkészítés:
1. A kekszes alaphoz keverjük el a hozzávalókat és simítsuk egy szögletes tepsi aljára. Tegyük negyedórára 160 fokos sütőbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A brownie-hoz keverjük el a lisztet a kakaóporral, a cukorral és a sütőporral, majd adagoljuk hozzá a vizet és az olajat, közben keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá az 1 evőkanál almaecetet és a vaníliaaromát. Öntsük a kekszes alapra, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre nagyjából 20 perc alatt.
3. Közben a pudingból sűrű krémet főzünk, majd elkeverjük a kakaóporral, a cukorral és a margarinnal. Ha minden kihűlt, kenjük a krémet a csokis süteményre! Dekoráljuk virágokkal vagy simítsunk rá növényi tejszínhabot!
Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz