Kaszinótojás tojás nélkül – isteni recept a vegán húsvéthoz

2023. április 06.
Nincsen húsvét tojás nélkül – ezt még a vegánok sem tagadják. Bloggerünk, Tisóczki Aliz most megmutatja, hogyan készül az egyik legnagyobb klasszikusnak számító kaszinótojás tojás nélkül.
„A kaszinótojás, helyesebben a hideg töltött tojás kaszinó módra, a háború után rohammal foglalta el a pesti-budai konyhák és asztalok hadállásait. Igen rövid idő alatt hallatlan népszerűségre tett szert a hozzá tartozó franciasalátával és majonézzel vagy tartármártással együtt. Különösen a hideg vacsorákon, vacsora utáni teákon s a banketteken grasszált és utóbbi helyen valósággal kiszorította a hideg halat tartármártással, amely pedig évtizedekig tartotta megszállva a sablonos étkezéseken az előétel pozícióját” – írja Magyar Elek, Az Ínyesmester Szakácskönyve című 1932-es kötet szerzője.
 
A nálunk kaszinótojásként elhíresült ételt hívják még salátatojásnak, orosz tojásnak, töltött – vagy öltöztetett tojásnak, az angolban pedig „deviled eggként” vagyis ördögi tojásként hivatkoznak rá. A recept egészen az ókori Rómáig vezethető vissza, ahol a főtt tojást fűszeres szószokkal ízesítették és előételként szolgálták fel összejövetelek, lakomák alkalmával.
 
A kaszinótojás legkorábbi ismert receptjét, és azt, amely leginkább hasonlít a mai változathoz, a legelfogadottabb feltételezések szerint Spanyolország andalúziai régiójában jegyezték fel a 13. században. Egy névtelen andalúz szakácskönyvben található recept fordítása szerint a főtt tojássárgákat korianderrel, borssal és hagymalével keverték össze, majd murrival (erjesztett árpából vagy halból készült szósz) és sóval ízesítették, végül olajat adtak hozzá a megfelelő állag eléréséhez. Ezt követően a keveréket a kivájt tojásfehérjébe töltöttük, majd a tojás két felét egy kis pálcikával visszatűzték.
 
Most a vegánok folytatják a klasszikus fogás történetét, hiszen ennek az ételnek is létezik egy állati eredetű hozzávalóktól mentes változata! A vegán „kaszinótojás” alapja a tofu, ebből készül a tojásfehérje és -sárgája is. A krémes, tartármártáshoz hasonló szószba növényi joghurt és veganéz kerül, így ugyanolyan finom és ízes lesz, mint az eredeti étel. Ha az idei húsvétra szeretnénk nemcsak növényi alapú, de igazán különleges recepttel készülni, ezt semmiképpen ne hagyjuk ki!

 

Hozzávalók:

(Nagyjából 9 db kaszinótojáshoz)
  • fél kiló tofu (az egyik fele a tojáskrém, a másik pedig a „tojásfehérje” lesz)
  • 4 evőkanál natúr növényi joghurt
  • 4 evőkanál veganéz 
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 1 nagy teáskanál agar-agar
  • 1-1,2 dl víz
  • egy kevés kurkuma a szín miatt

Elkészítés:

1. A tofu felét vékony szeletekre vágom úgy, hogy tojásonként két szeletem legyen.
2. A „tojássárgájához” a tofut krémesre turmixolom, hozzáadok 1 evőkanál veganézt és egy fél evőkanál mustárt, majd egy pici kurkumát a színe kedvéért. Sóval, borssal és egy kevés cukorral ízesítsem!
3. A mázhoz 4 evőkanál natúr növényi joghurtból, 3 evőkanál veganézből, 1 evőkanál mustárból tartármártást készítek.
4. Az agar-agart elkeverem 1-1,2 dl vízzel és lassú tűzön sűrűre főzöm. Egy kiskanállal érdemes kivenni belőle és hagyni kihűlni, hogy lássuk, megköt-e. Kevesebb vízzel kezdd, hogy biztosan megszilárduljon, de ha nagyon gyorsan köt, még adhatsz hozzá pár evőkanálnyit hogy tudj vele dolgozni.
5. A megfőtt agar-agart összekeverem a tartárral, aztán az egészet átmelegítem és átmegyek rajta botmixerrel, hogy szép egynemű krémet kapjunk.
6. A tálaláshoz először halmozok egy kanálnyi „tojáskrémet”, erre ráfektetem a két szelet tofut, majd bőségesen kanalazok rá a mázból. Díszítsük petrezselyemmel, kínáljuk franciasalátával!

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje,

vásárold meg receptgyűjtő füzetét!