A krumplileves azért vált népszerűvé, mert olcsón elkészíthető, mégis laktató étel. Utóbbi miatt azonban gyakran az őszi-téli időszakhoz kötik, amikor sokszor egy kis kolbásszal teszik kicsit még testesebbé és melengetőbbé. Az alábbi recept egy tavaszra hangolt verzió, ahol a krumpli mellett a roppanós zöldborsó a másik főszereplő. A levesbe ráadásul egy kis friss kapor is kerül, ami tovább frissíti és üdíti az ízeket – további titkos trükk, hogy egy kevés póréhagymát is bele kell turmixolni, amitől még komplexebb és tartalmasabb lesz az ízhatás.
Készítsd el könnyed vacsorának vagy fejedelmi első fogásnak!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes póréhagyma csak fehér és halványzöld részei vékonyra vágva
- 3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
- 1/4 csésze száraz fehérbor
- 500 gramm burgonya (ideálisan újburgonya) vastagabb cikkelyekre szelve
- 6 csésze alaplé
- 2 teáskanál só
- egy kevés frissen őrölt bors
- 1 csésze zsíros tejszín
- 1 csésze fagyasztott zöldborsó
- 1/4 csésze friss kapor durvára vágva
- 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
- Hevítsük fel az olívaolajat egy nagy lábasban, közepes láng felett! Dobjuk rá a felvágott póréhagymát és a fokhagymát, folyamatosan kevergetve hagyjuk őket megfonnyadni nagyjából 3 perc alatt!
- Öntsük fel a fehérborral, folyamatos kevergetés mellett hagyjuk szinte teljesen elpárologni. Adjuk hozzá a krumplikat, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk! Hagyjuk felforrni a levest és főzzük, amíg a krumplik megpuhulnak – nagyjából 20-25 percig!
- Vegyük lejjebb a lángot és a krumplik egy részét pürésítsük le a tejszínnel! Öntsük vissza a levesbe, majd adjuk hozzá a zöldborsót is, melegítsük át. Végül vegyük le a tűzről és keverjük bele a friss kaprot is, ízlés szerint frissítsük citromlével! Pirítóssal kínáljuk.
Forrás: BonAppetit, Fotó: Getty Images