Van egy titkos eszköz a krumplihámozón, ami megkönnyíti a zöldségek pucolását

2023. február 25.
A zöldséghámozó feltalálásáért valószínűleg minden szakács roppant hálás. Jelentősen lerövidíti például a krumplileves előkészítését. De azt kevesen tudják, hogy a krumplihámozónak van egy olyan része, amivel még könnyebben megtisztíthatjuk a burgonyát a főzés előtt.
A krumplihámozónak van egy apró része, ami megkönnyíti a zöldség pucolását
  • Nem csak a krumplipucoló pengéje hasznos, amikor előkészítjük a burgonyát a főzéshez.
  • Van egy aprócska, kés- vagy kanálszerű része is a krumplihámozónak, amivel a rossz részeket távolíthatjuk el egyetlen mozdulattal.
  • A kör alakú foltok nem feltétlenül jelentik azt, hogy rossz a burgonya. Ezek inkább esztétikai hibák a krumplin.

Szinte minden konyhai munkára, amit csak el tudunk képzelni, van valami külön eszköz. Ezeket persze teljesen felesleges beszerezni az esetek nagyobbik részében. Van azonban egy olyan dolog, ami nélkül elképzelhetetlen a zöldségek előkészítése a főzéshez: a krumplihámozó

Hogyan használjuk a krumplihámozó speciális részét?

Sokan a krumpli meghámozása után a zöldség felületén látható szemszerű foltokat már a késsel vágják ki, mikor aprítják a burgonyát. Pedig erre is egyszerűen és gyorsan képes a krumplihámozónk.

A legtöbb hámozónak van ugyanis egy kanálszerű, ám hegyes végű része, amivel egy mozdulattal kifordíthatjuk a makacs foltokat, amik a héj hámozása után visszamaradnak. Ez sokkal biztonságosabb is, mintha a kés hegyével döfködnénk fura kéztartással a krumplit vagy más olyan zöldséget, aminek hámozása közben hibát fedeztünk fel.

Muszáj kivájnunk a krumpliból a foltokat?

A hámozó kanálszerű részével kivájhatjuk a krumpliból a csírakezdeményt

A hámozó kanálszerű részével kivájhatjuk a krumpliból a csírakezdeményt

A legtöbb esetben a szemszerű képlet a krumplin csupán látványra nem szép, ettől még teljesen ehető a zöldség. A foltok azt jelzik, hol alakul majd ki a csíra. Ez normális állapot, mielőtt kihajtana a burgonya.

Probléma akkor van, ha már áttöri a krumpli héját a csíra. A burgonya csírája ugyanis mérgező vegyületeket tartalmaz. Fejfájás, hányás és emésztési problémák jelentkezhetnek, ha elfogyasztjuk. Az egészségügyi irányelvek azt javasolják, dobjuk ki a krumplit, ha már kicsírázott. Azért az élelmiszer-szakértők szerint ha biztosan jól és teljesen eltávolítjuk a burgonya héját és a csírát a szemével együtt, megehetjük a zöldséget. 

Forrás: LifeSavvy Fotó: Unsplash