Krémes pesztó a spárga szerelmeseinek 15 perc alatt

2023. június 18.
Zárjuk le az idei spárgaszezont egy valódi különlegességgel: Hering András, a Nosalty főszerkesztője megmutatja, hogyan készítsünk krémes pesztót bazsalikom helyett ezúttal spárgából.
Krémes pesztó a spárga szerelmeseinek 15 perc alatt

A spárgaszezon a végét járja, és ha rajongói vagyunk a különleges tavaszi zöldségnek, az elmúlt heteket valószínűleg mindenféle spárgás ínyencségek elkészítésével töltöttük. A most következő recept két dologra is alkalmas: egyrészt szimpla, mégis nagyszerű lezárást adhatunk vele az idei szezonnak, másrészt akár meg is őrizhetjük segítségével az imádott alapanyag zsenge zamatát. Készüljön zöldspárgapesztó a konyhában, íme a 15 perces recept!

Hering András

A szín marad, az íz változik

Annyiban a szokványos pesztóra hasonlít ez a kora nyári verzió, hogy vibráló, élénkzöld színben pompázik a tányérban. Mivel nem főzzük teljesen szét, a spárga megőrzi pasztellbe hajló, szemet gyönyörködtető árnyalatát, így a krémünk nemcsak a gyomrot, de a szemet is gyönyörködteti. A receptben minden olyan alapanyag megtalálható, ami a pesztót pesztóvá teszi (természetesen a friss bazsalikomot leszámítva). A citrom savanyít, a sajt karaktert ad, az olívaolaj dúsít, a mandula pedig gazdagít – végül pedig összeáll az a tökéletes íz- és állagbeli harmónia, ami minden pesztót oly’ különlegessé tesz.

Krémes pesztó a spárga szerelmeseinek 15 perc alatt

A citrom savanyít, a sajt karaktert ad, az olívaolaj dúsít, a mandula pedig gazdagít

Segít a főzővíz

A tökéletes és számunkra megfelelő állag elérésében egy plusz hozzávaló segíthet: ez pedig nem más, mint a zöldség főzőleve. Mielőtt leszűrnénk, tegyünk félre egy csészényit a vízből, majd a krémesítés során adagoljuk a pesztóhoz, ha hígítani szeretnénk rajta.

Krémes pesztó a spárga szerelmeseinek 15 perc alatt

Tegyünk félre egy csészényit a vízből, majd a krémesítés során adagoljuk a pesztóhoz, ha hígítani szeretnénk rajta

Készítsünk krémes zöldspárgapesztót!

Forraljunk fel egy nagy fazék, enyhén sós vizet. Adjuk hozzá a spárgát, és főzzük 4-6 percig, amíg megpuhul. Csepegtessük le és tegyünk félre nagyjából 1 csésze főzőfolyadékot. Hűtsük le a spárgát jeges vízben 5 percig. Vágjuk durvára.

Krémes pesztó a spárga szerelmeseinek 15 perc alatt

Hűtsük le a spárgát jeges vízben 5 percig

Tegyük a spárgát, a fokhagymát, a parmezánt, a szeletelt mandulát, a citromlevet és az olívaolajat egy konyhai robotgépbe, és addig dolgozzuk össze, amíg jól, krémesre keveredik, de nem lesz püré állagú. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál főzőfolyadékot, hogy fellazítsa.

Azonnal tálaljuk, vagy tálalásig fedett edényben tároljuk a hűtőben.

 

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo