Rögös túró, a tejtermék, amit érdemes megismerned!

2022. június 20.
A Rögös túrót bátran nevezhetjük a magyar konyha utánozhatatlan alapanyagának. Az elért nemzetközi elismerése miatt egyrészt büszkék lehetünk rá, de emellett több értékes tulajdonsággal rendelkezik még, amiről fontos tudnunk.

A Rögös túró számos hagyományos ételünk nélkülözhetetlen hozzávalója, gondoljunk csak olyan kedvencekre, mint a körözött vagy a túrógombóc. Kiváló minőségét és tradícióit már nem csak mi ismerjük. A Rögös túrót nemzetközileg is elismerték, amikor 2019-ben az Európai Unió nyilvántartásába vette. Ennek köszönhetően a Rögös túró lett az első tejtermékünk, ami elnyerte a hagyományos különleges termék megnevezést.

Mit jelent ez az elismerés?

A hagyományos különleges termék címet csak olyan termék kaphatja meg, ami összetételében vagy előállítási módjában hagyományosnak minősül. A Rögös túró sikeresen eleget tett a feltételeknek, így ma már európai uniós szinten rögzített, hogy csak a tradícióknak megfelelő eljárással lehet elkészíteni.

Aminek tényleg nincsen párja

Szerte a világban többféle túrótípus is létezik, ám azok előállításukban, állagukban és ízükben eltérnek a mi túrónktól. A friss, zamatos és kellemesen savanyú ízű, laza rögös állagú Rögös túró csak a Kárpát-medence régiójában készül.

Valódi szuperélelmiszer

A Rögös túró fehérjetartalma magas, ráadásul számos vitamin és ásványi anyag található meg benne. Emiatt megéri rendszeresen beépíteni a táplálkozásunkba – még akkor is, ha diétázunk. Változatosan elkészíthető, édesen és sósan egyaránt finom, bármelyik étkezésre jó választás.

További érdekességekért és receptekért látogass el a Rögös túró oldalára: www.rogosturo.hu

Ha ennyi információ után megkívántad a Rögös túrót, készítsd el a most következő receptet!

Túrós csusza sósan

Hozzávalók:
450 g Rögös túró
400 g csuszatészta
só ízlés szerint
350 g füstölt szalonna
2.5 dl tejföl

Elkészítés:

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben félkeményre főzzük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben szép barnára sütjük. Ha elkészült, szűrőlapáttal kiszedjük, majd félretesszük.

A kisült zsírból 3 evőkanálnyit hozzáadunk a tejfölhöz és alaposan elkeverjük. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a tejfölös keverékkel és a Rögös túró egyharmadával. A sütőt grill fokozatra és maximum hőfokra állítjuk, és 10-12 percig sütjük a tésztát, hogy a széle megpiruljon.

Kivesszük a tésztát a sütőből, átforgatjuk, ezután hozzáadjuk a Rögös túró és tejföl második harmadát, és újra visszatesszük a sütőbe 10 percre.

Ha kész, a tetejét a maradék tejföllel meglocsoljuk, Rögös túróval és a pirított szalonnával megszórjuk.

Promóció