- Ha a joghurtos fagyit szeretjük, miért ne készíthetnénk sajtból is fagylaltot?
- A norvég sajtfagyi az idei nyár kedvenc fagyikülönlegessége, amit otthon is nagyon könnyen elkészíthetünk.
- A skandináv fagyi alapja a barna sajt, ami egy jellegzetesen norvég sajtfajta, ám goudából vagy hasonló típusú sajtokból is elkészíthető a skandináv nyári nyalánkság.
Valószínűleg mindenki megnyalja nemcsak a fagyigombócokat, de mind a tíz ujját, ha felszolgáljuk a kerti partinkon a norvég sajtfagyit.
Miből készül a sajtfagyi?
Hagyományosan a norvég barna sajtból (norvégul brunost)készül ez a fagyi. A karamellszerű és édes finomság nem is igazi sajt. A világ nagy részén nem is ismerik, jellegzetesen norvég étel. De a skandináv országban a hétköznapi gasztronómia szerves része.
Általában péksüteményre vagy gofrira kenik reggelire, de a felhasználási módjainak csak a képzelet szab határt, az emberek pedig szívesen kísérleteznek újabb és újabb finomságokkal, melynek ez a sajt az alapja. A legújabb kedvenc a fagylalt, amit ebből a sajtból készítenek. Ha már nyár van, próbáljuk ki mi is a sajtfagyit!
A norvég sajtfagyi elkészítése
Szerencsére nagyon könnyű elkészíteni a norvég sajtfagyit. Akkor se essünk kétségbe, ha nem jutunk hozzá a barna sajthoz. Egy jellegzetes ízű gouda sajttal például helyettesíthetjük.
Hozzávalók a norvég sajtfagyihoz:
- 220 gramm tej
- 200 gramm tejszín
- fél kiskanál őrölt ánizs
- 130 gramm krémsajt
- 250 gramm barna sajt reszelve (ha ez nincs, használhatunk hozzá gouda sajtot is, ilyenkor egy kis melasszal ellensúlyozhatjuk az ízt)
- 35 gramm fehér miso
- 100 gramm tojássárgája
- egy csipet só
- 100 gramm barna cukor
Elkészítése:
- Keverjük össze a tojássárgáját a barna cukorral és a misóval.
- Melegítsük össze a tejet, tejszínt, csillagánizst és krémsajtot, míg nem gőzöl. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel.
- Öntsük a meleg (de nem forrásban lévő) tejet a tojássárgájás keverékre, majd főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Ez nagyjából 80 foknál következik be.
- Adjuk hozzá a reszelt sajtot, keverjük el. Kóstoljuk meg és adjunk hozzá egy csipet sót.
- Szűrjük át, majd hűtsük le, mielőtt betennénk a fagyigépbe vagy a fagyasztóba.
- Ha nem használunk fagyigépet, félóránként keverjük át vagy botmixerrel törjük össze a jégkristályokat, hogy a sajtfagyi a végén kellően krémes legyen.
- 5-10 perccel a fogyasztás előtt vegyük ki a mélyhűtőből a sajtfagyit.
A sajtfagyit tálalhatjuk süteményekkel, piskótával, reszelt sajttal a tetején. Ezzel még jobban kiemeljük az édes és sós ízét.
Forrás: Vogue Scandinavia, fotó: Getty Images, Unsplash