Így készíts otthon norvég sajtfagylaltot – Fagyigép nélkül is működik a recept!

2023. július 12.
A norvégok nyári nyalánksága lehet a kerti partik sztárja idén. Semmilyen extra hozzávalót nem igényel, ráadásul fagyigép nélkül is elkészíthető.
Norvég sajtfagyi recepttel
  • Ha a joghurtos fagyit szeretjük, miért ne készíthetnénk sajtból is fagylaltot?
  • A norvég sajtfagyi az idei nyár kedvenc fagyikülönlegessége, amit otthon is nagyon könnyen elkészíthetünk.
  • A skandináv fagyi alapja a barna sajt, ami egy jellegzetesen norvég sajtfajta, ám goudából vagy hasonló típusú sajtokból is elkészíthető a skandináv nyári nyalánkság.

Valószínűleg mindenki megnyalja nemcsak a fagyigombócokat, de mind a tíz ujját, ha felszolgáljuk a kerti partinkon a norvég sajtfagyit

Miből készül a sajtfagyi?

Hagyományosan a norvég barna sajtból (norvégul brunost)készül ez a fagyi. A karamellszerű és édes finomság nem is igazi sajt. A világ nagy részén nem is ismerik, jellegzetesen norvég étel. De a skandináv országban a hétköznapi gasztronómia szerves része. 

Így néz ki a brunos-t, a karamellíző norvég barnasajt.

Így néz ki a brunost, a karamellízű norvég barna sajt

Általában péksüteményre vagy gofrira kenik reggelire, de a felhasználási módjainak csak a képzelet szab határt, az emberek pedig szívesen kísérleteznek újabb és újabb finomságokkal, melynek ez a sajt az alapja. A legújabb kedvenc a fagylalt, amit ebből a sajtból készítenek. Ha már nyár van, próbáljuk ki mi is a sajtfagyit!

A norvég sajtfagyi elkészítése

Szerencsére nagyon könnyű elkészíteni a norvég sajtfagyit. Akkor se essünk kétségbe, ha nem jutunk hozzá a barna sajthoz. Egy jellegzetes ízű gouda sajttal például helyettesíthetjük.

Hozzávalók a norvég sajtfagyihoz:

  • 220 gramm tej
  • 200 gramm tejszín
  • fél kiskanál őrölt ánizs
  • 130 gramm krémsajt
  • 250 gramm barna sajt reszelve (ha ez nincs, használhatunk hozzá gouda sajtot is, ilyenkor egy kis melasszal ellensúlyozhatjuk az ízt)
  • 35 gramm fehér miso
  • 100 gramm tojássárgája
  • egy csipet só
  • 100 gramm barna cukor

Elkészítése:

  1. Keverjük össze a tojássárgáját a barna cukorral és a misóval. 
  2. Melegítsük össze a tejet, tejszínt, csillagánizst és krémsajtot, míg nem gőzöl. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel.
  3. Öntsük a meleg (de nem forrásban lévő) tejet a tojássárgájás keverékre, majd főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Ez nagyjából 80 foknál következik be.
  4. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, keverjük el. Kóstoljuk meg és adjunk hozzá egy csipet sót.
  5. Szűrjük át, majd hűtsük le, mielőtt betennénk a fagyigépbe vagy a fagyasztóba.
  6. Ha nem használunk fagyigépet, félóránként keverjük át vagy botmixerrel törjük össze a jégkristályokat, hogy a sajtfagyi a végén kellően krémes legyen.
  7. 5-10 perccel a fogyasztás előtt vegyük ki a mélyhűtőből a sajtfagyit.

A sajtfagyit tálalhatjuk süteményekkel, piskótával, reszelt sajttal a tetején. Ezzel még jobban kiemeljük az édes és sós ízét.

Forrás: Vogue Scandinavia, fotó: Getty Images, Unsplash