Sós dinnyefagyi – Így készítsd el a nyár kedvencét!

2023. július 08.
Új szintre emeli a dinnyeevést, ha megbolondítjuk a gyümölcsöt egy kis sóval és fagyit kreálunk belőle. Elképesztő ízrobbanás történik a szánkban, nincs ennél frissítőbb és izgalmasabb kombináció a kánikulára!
Sós dinnyefagyi
  • Csak 4 összetevő kell a sós dinnyefagyihoz, amiből kettő a görögdinnye és a só.
  • Furán hangozhat elsőre, de a só és a dinnye tökéletes ízkombinációt alkot.
  • A só kiegyensúlyozza a görögdinnye édességét, a citromlé savasságot ad hozzá.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, frissítő nyári finomság a sós görögdinnyefagyi. Bár elsőre furán hangozhat a só és a dinnye összepárosítása, ha egyszer megkóstoljuk, azonnal megértjük, miért rajong ezért az ízkombinációért idén nyáron az egész internet.

Olyan a só a görögdinnyének, mint a lime a tequilának vagy a bazsalikom az epernek. Mutatjuk, hogyan készíthetjük el nagyon egyszerűen a sós dinnyefagyit!

A sós dinnye bevette az internetet

Nem feltétlenül kell fagyit készíteni a dinnyéből ahhoz, hogy sóval együk. A TikTokon rengeteg olyan videót találhatunk, ahol egyszerűen a dinnyeszeleteket sózzák meg. Bár ez is furának tűnhet, az egész egy kirobbanó szenzoros kulináris élmény, ha összeszedjük a bátorságunkat és megkóstoljuk.

@coralynmoran

My mom would always put salt on her fruit and I acted like I didn’t like it… but here we are. YUM 🤤

♬ Running Up That Hill (A Deal With God) – Kate Bush

A videók másik népszerű csoportja, amiben parfét készítenek a dinnyéből agavészirup (vagy méz, esetleg juharszirup) és citromlé felhasználásával. 

@kroger

Make your own watermelon sorbet with just 3 ingredients! 🍉 #kroger #watermelon #sorbet #watermelonsorbet #summerrecipes #3ingredientrecipes @noflakeysalt

♬ original sound – Kroger

Ha a sózott dinnyét és a dinnyeparfét összepárosítjuk, már meg is született a sós dinnyefagyi. 

Miért jó a sós dinnyefagyi?

A só remek ellenpont a dinnye édességével szemben. A tápanyagszakértők szerint a csipetnyi só alapvetően nem árt az egészségnek, sőt, nyáron kifejezetten segít pótolni az elektrolitokat, melyek az izzadással távoznak. 

Arról nem is beszélve, hogy a sós görögdinnyefagyi nagyon finom és roppant frissítő a nyári melegben. Ráadásul nagyjából 5 perc elég az elkészítéséhez, onnantól a fagyasztó vagy a fagyigép dolga a többi.

  1. A felkockázott dinnyét ízlés szerinti mennyiségű juharsziruppal/mézzel/agavésziruppal, citromlével és a sóval egy turmixgépben aprítsuk homogén masszává.
  2. Tegyük a fagyigép tartályába, vagy ha ez nincs, egy fagyasztható dobozban a mélyhűtőbe.
  3. Ha a fagyigép végzett, tegyük még néhány órára a fagyasztóba a sós dinnyefagyit.
  4. Ha nem fagyigépet használtunk, fél-háromnegyed óránként botmixerrel turmixoljuk át a sós dinnyefagyit, hogy a jégkristályokat összetörjük benne. Nagyjából három turmixolás után lesz kész a fagylaltunk.

Forrás: FedAndFit Fotó: Unsplash