Készíts gyros tálat házilag, görög salátával és fetás mártogatóssal – recept!

2023. július 23.
Nyár, tengerpart, és ínycsiklandozó gyros tál - idézd meg a kedvenc görög nyaralásod emlékét ezzel a könnyen elkészíthető recepttel!
Készíts gyros tálat házilag, görög salátával és fetás mártogatóssal - recept!

Rendkívül elterjedt és közkedvelt fogás a gyros tál, amit mi is nagyon szeretünk. A mediterrán friss zöldfűszerektől illatozó sült hús és saláta, a frissítő citromhéjas fetás mártogatós, a ropogós sült krumpli és a puha házi pita egyszerűen zseniálisak együtt.

Így készítsd el

A csirkecombfiléket tisztítsuk meg, a bőrét húzzuk le. A fűszerekkel, olajjal és citromlével alaposan dolgozzuk össze, majd tegyük a hűtőbe pihenni legalább 3-4 órára. A filéket tűzzük fel egy hústűre, amit süssünk meg sütőben 220°C-on kb. 30 perc alatt, amíg szép piros és ropogós lesz. Elkészíthetjük grill alatt is, de akár serpenyőben is. Az elkészült húst vágjuk fel vékony csíkokra.

A salátát érdemes a legvégén elkészíteni, amikor már minden más is elkészült a gyros tálhoz. A kígyóuborkát és a lilahagymát vágjuk fel nagyobb kockákra, a koktélparadicsomot vágjuk félbe. Öntsük egy tálba őket, szórjuk bele az olívabogyót is. Ízesítsük sóval és borssal, locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével.

Friss bazsalikommal, oregánóval is bátran ízesíthetjük.

Tegyük a fetát egy tálkába, borsozzuk meg, reszeljünk bele egy citrom héját. Törjük át villával, ezután adjuk hozzá a görög joghurtot is. Kavarjuk össze a mártogatóst, enyhén sózzuk meg, ha igényli, mivel a feta nagyon sós tud lenni. Tegyük a hűtőbe tálalásig. Fogjunk egy keverőtálat, öntsük bele a langyos vizet, a görög joghurtot, az olívaolajat. Szórjuk bele az élesztőt, a kakukkfüvet, a sót és a finomlisztet.

Készíts gyros tálat házilag, görög salátával és fetás mártogatóssal - recept!

Készíts gyros tálat házilag, görög salátával és fetás mártogatóssal – recept!

Alaposan dagasszuk ki a tésztát, ezután hagyjuk egy órát pihenni. Szedjük szét egyforma méretű gombócokra, és nyújtsuk ki őket nagyjából fél cm vastagságúakra. A serpenyőt hevítsük fel, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd tegyük rá a tésztát. Fedő alatt süssük meg mindkét oldalát, amíg szép piros hólyagosak lesznek. Az elkészült pitákat takarjuk le nedves ronggyal vagy tegyük be zacskóba pihenni.

Tálaláskor vágjuk félbe vagy negyedbe őket, majd kenjük meg az olvasztott vajjal és szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal, vagy petrezselyemmel.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo