Így süsd a krumplit, hogy olyan legyen, mint az étteremben!

2022. február 27.
Egy felületes szemlélő azt mondhatná, hogy a krumplisütésnél nincs egyszerűbb konyhai művelet, ez azonban csak részben igaz: valóban nem nagy ördöngösség, néhány apróságra azonban oda kell figyelni ahhoz, hogy olyan legyen, mint az étteremben.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a sült krumpliért milliók rajonganak világszerte, imádott fogás magában és köretként egyaránt. Leggyorsabban mirelit hasábburgonyából kerülhet otthon roppanósra sült krumpli az asztalra, ám ha nincs vészhelyzet, érdemes rászánni az időt az „igazi krumpli” hámozására, szeletelésére és sütésére. Ez utóbbiban rejlik a titok, amiről most le is rántjuk a leplet.

Krumpli sül olajban vagy zsírban

Ritka, hogy valakinek elsőre tökéletesen sikerül otthon a sült krumpli: könnyen megszívja magát olajjal, a várt ropogós állag helyett megpuhul, és az sem ritka, hogy hűlés után furcsa utóíze lesz. A hozzáértők szerint sokszor már a zöldségesnél eldől a krumplisütő akció sikeressége, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú burgonyát választunk. Érdemes régebbi krumpli mellett dönteni, a zsenge, vízzel teli újburgonyából ugyanis nehéz tökéletes krumplit sütni. 

Nem mindegy az sem, hogy milyen formájúra daraboljuk mosás és hámozás után a krumplit: a legjobb, ha nagyjából egyenlő méretű hasábokra szeljük, és egy rövid időre besózva hagyjuk állni. Érdemes ilyenkor letakarni, hogy még véletlenül se száradjon ki a burgonya, mert az sokat ront az esztétikai értékén. 

Zsírban vagy olajban kell sütni a krumplit?

Ezt a sorsdöntő kérdést mindenképpen fel kell tennünk, amikor nekiveselkedünk az otthoni krumplisütésnek: a legjobb, ha a burgonyát zsírban sütjük, ráadásul nem is egyszer, hanem kis szünetet tartva kétszer. Így lesz csodás arany színe és olyan ropogós a külseje, ahogyan azt elképzeltük. Ha azonban nem szeretnénk, hogy a lakást átjárja a forró zsír illata, sütőben sütve is készíthetünk mennyei sült krumplit.

Házi sült krumpli

Hozzávalók:

  • Burgonya (közepes méretű krumpli esetén fejenként 1,5-2 darabbal érdemes számolni)
  • Só ízlés szerint
  • Sertészsír a sütéshez

Így készül:

  1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd felszeleteljük. Picit besózzuk, és 15-20 percre letakarva félretesszük.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a sertészsírt úgy, hogy miután felolvadt, szépen ellepje a krumplihasábokat.
  3. Közepes lángon kezdjük sütni a burgonyát, majd 6-8 perc után szűrőlapáttal kivesszük a serpenyőből, lecsepegtetjük, és tányérra tesszük. (Közben a zsír alatt is elzárjuk a lángot.)
  4. Várunk 8-10 percet, hogy a krumpli kicsit kihűljön, majd ismét felmelegítjük a zsírt, és amikor kellően felhevült, addig sütjük benne a burgonyát, míg szép aranyszínt kap. Ismét tányérra szedjük, és még melegében megsózzuk.

Sült krumpli otthon

Mi kerüljön mellé?

A sült krumpli – főleg ha pont olyan lett, mint amilyennek megálmodtuk – önmagában is csodás, de fokozhatjuk az élvezeteket olyan házi szószokkal, mint amilyen például ez az otthon, 2 perc alatt elkészíthető majonéz. Persze van, aki ketchuppal, mustárral vagy a kettővel egyszerre fogyasztja, de nem elvetendő ötlet az sem, hogy cheddar sajtos mártást kínáljunk mellé. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?