A legropogósabb serpenyős sült csirke barackkal

2023. augusztus 03.
A sós és ropogós csirke és a puha, édes barack kombinációja ízekben és textúrákban is elképesztően gazdag és komplex fogást eredményez, de nyugalom, elkészíteni tényleg pofonegyszerű lesz.

Ha gyorsan elkészíthető, mégis izgalmas és nyárias hangulatú csirkés receptet keresel, mindenképpen próbáld ki ezt a serpenyős fogást. Az ízes, ropogósra sült csirkének szuperül áll a puha, édes barack, az ízeket pedig az umamit hozó paradicsom és a sült hagyma teszi igazán kerekké. Ha nem félünk az ilyen kombinációktól, mindenképpen érdemes valami édes gyümölcsöt kínálni a húsok mellé, hiszen nagyon jól kihozzák még a csirke gyakran egyszerűnek és unalmasnak gúnyolt karakterét is. Arról nem is beszélve, hogy így tényleg laktató, teljes értékű fogást kapunk, ami mellé nem kell nehéz köretet készíteni – ez nyáron kifejezetten kényelmes megoldás. Fogyasszuk pitával vagy egy szelet ropogós kovászos kenyérrel és élvezzük a tökéletesre sült csirke ízeit!

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 8  db csirkerész (combok és szárnyak)
  • só és bors
  • 1/2 csésze finomliszt
  • 4 őszibarack vastag szeletekre vágva
  • 3 paradicsom vastag szeletekre vágva
  • 2 vöröshagyma vékony szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1/4 csésze fehérbor
  • 1/4 csésze bazsalikom durvára vágva

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
2. Egy magasabb falú öntöttvas serpenyőben melegítsünk olívaolajat és vajat közepes lángon! A csirkerészeket sózzuk és borsozzuk, majd forgassuk meg őket egyenként egy kevés lisztben! Süssük minden oldalon aranybarnára a húst 6-8 perc alatt, majd tegyük őket félre!
3. A kiürült serpenyőbe dobjuk bele a barackokat és mindkét oldalukon pirítsuk le őket, nagyjából 2-3 perc alatt! Vegyük ki ezeket is! Ismételjük meg a folyamatot a paradicsomszeletekkel is!
4. Most kezdjük el megpuhítani a hagymát, majd ha már illatozik, dobjuk rá a fokhagymát is! Öntsük fel a serpenyőt fehérborral, hagyjuk, hogy a folyadék összegyűjtse a leragadt zsiradékokat! Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe, majd helyezzük a tepsibe és süssük át a húsokat nagyjából 12 perc alatt! Vegyük ki, dobjuk mellé a paradicsomot és a barackot is, és tegyük vissza további 3-5 percre!
5. Díszítsük durvára vágott bazsalikommal, és rögtön, melegen tálaljuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images