Így készíthetsz igazi barista jegeskávét otthon!

2023. augusztus 08.
Ha egy tökéletes jegeskávéra vágyunk, nyugodtan felejtsük el a környékbeli kávézókat – mi magunk is simán meg tudjuk csinálni otthon! Mutatjuk, hogyan.

A nyári hónapok egyik legszebb ajándéka a minden földi jóval felturbózott, egyszerre frissítő és hűsítő jegeskávé. Ezeket a spéci italokat manapság elég borsos áron mérik a menő kávézókban, pedig egyáltalán nem kell kilépnünk a lakásból akkor sem, ha szeretnénk barista minőségű jegeskávét kortyolni. Elmondjuk, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy tényleg tökéletes legyen az otthon kényelmében elfogyasztott kedvenc nyári italunk!

Minden az alapanyagoknál kezdődik

Az első és legfontosabb, hogy jó minőségű kávét vásároljunk. Ezt talán nem is kell külön hangsúlyozni, de elképzelhető, hogy sokan úgy vélik, a tejjel és jéggel „felütött” jegeskávé esetében nem annyira fontos a kávészemek minősége. Válasszunk alacsony savtartalmú kávészemeket, hiszen ezek passzolnak majd tökéletesen ehhez a selymes, hűvös italhoz. A legjobban akkor járunk, ha a profikra bízzuk magunkat és valamilyen specialty kávézóból szerezzük be a kávét.

Ugyanilyen fontos a darálás módja. Sokkal jobb lesz a kávénk, ha mi magunk végezzük a darálást közvetlenül a kávéfőzés előtt – válasszunk olyat, ami egészen finomra őrli a kávészemeket, így jön ki igazán a kávé édessége és így maradhat ideális a savbalansz is. Ezek után válasszuk ki kedvenc kávéfőzőnket, legyen az french press vagy kotyogós, és készítsük el a forró, gőzölgő italt!

Bőkezűen a jéggel

A jó jegeskávé alapja a sok jég és a jó adag tej: ettől lesz mennyei, hűsítő „long drinkünk” a kávéból. A vietnámi jegeskávé szerelmesei a sűrített tejre esküsznek, de nyugodtan használhatunk zabtejet, kókusztejet vagy hagyományos tejet is. A lényeg, hogy ne sajnáljuk belőle a jeget és ne aggódjunk, hogy beleolvad, hiszen ez is hozzáad a jegeskávé karakteréhez. 

Ha szeretnénk, nyugodtan ízesíthetjük a kávét valamilyen sziruppal vagy tejszínhabbal, esetleg nyomhatunk bele egy gombóc fagyit, de azért számoljunk vele, hogy ezek mind tompítják a kávé karakteres ízét. Ha inkább a kávé zamatát élveznénk, maradjunk a jég és a tej kombinációjánál, hiszen így is elég ízletes és különleges lesz majd a végeredmény!

Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images