A japán stílusú jegeskávé jobb, mint bármilyen más kávé

2022. augusztus 08.
Nagyon sokat változtat az íz- és illatélményen, ha kicsit fordítunk a sorrenden, és a forró kávét öntjük egyenesen a jégkockákra. Nemcsak a legegyszerűbb, de a legfinomabb módja is a jegeskávé készítésének.

Lassan kezdjük megszokni, hogy a japánok tényleg mindennek megtalálják a legjobb módját. Bár a szigetország a teahagyományairól híres, a kávézásnak is előszeretettel hódolnak. És természetesen ezt is jobban csinálják, mint bárki más. 

Persze sok tényező együttesen határozza meg, milyen lesz a lefőzött kávé, számít a kávébab típusa és pörkölése, az őrlemény mérete, a főzés metódusa, a víz hőmérséklete, hogy csak néhányat említsünk. De a japán stílusú jegeskávé bármivel jobb bármelyiknél.

japan-jeges-kave

Az elv nagyon egyszerű: öntsük egyszerűen a forró kávét egyenesen a jégre, ami azonnal lehűti. Bármivel lefőzhetjük a kávét, csak egy elég nagy hőálló kancsóra van szükségünk, amiben elfér a jég és a lefőzött kávé is egyszerre. 

A cold brew kávét sokan pont azért szeretik, mert kiemeli a kávé ízét, nem annyira savas és édesebb. Ugyanakkor elveszik a főzött kávé élénk aromája, ha így készítjük. De ez még nem magyarázza meg, miért jobb a japán stílusú jegeskávé annál, ha lefőzzük a kávét, és hagyjuk kihűlni, vagy a kávéba rakjuk a jeget. Itt jön a japán jegeskávé második fontos újítása: ha egyenesen a jégre öntjük a forró kávét, a frissen lefőzött kávé hirtelen hűl le, emiatt tiszta és élénk marad az aromája. Arról nem is beszélve, mennyire egyszerű elkészíteni.

Forrás: Serious Eats Fotó: Getty Images

Olvass tovább!