Ha egyszer kipróbálod a fetán sült tükörtojást, soha többé nem akarod a klasszikus verziót enni

2023. október 04.
Úgy tűnik, a TikTok teljesen rá van kattanva a feta sajtra. Az őrület a sült fetás tésztával kezdődött, ami annak idején az egész applikációt bejárta, jelenleg pedig a fetán sült tükörtojás a legtrendibb reggeli az app használói körében.
Megőrül a TikTok a fetán sült tojás receptjéért.

Az egyszerű reggeli fogást először Grace Elkus receptfejlesztő osztotta meg a TikTokon. Ahogy a recept neve is sugallja, mindössze két összetevőre van szükség: feta sajtra és tojásra. Az elkészítéshez egyszerűen olvaszd meg a feta sajtot egy serpenyőben közepes lángon, üss rá egy tojást, majd fedd le, amíg a sárgája ízlés szerint meg nem sül.

@graceelkus 5-minute feta fried eggs: you’ll thank me next time you’re hangry 🍳 Inpired by Ali Slagle’s potato, egg, and cheese tacos 🧀 Heat small nonstick skillet over medium heat. Crumble in feta around perimeter. Crack egg into center; season w/ black pepper & red pepper flakes (no need to add salt, the feta is plenty salty) Cover pan and cook until white is set, yolk is still runny, and cheese is unbelievably crispy. Serve atop toast, w/ hash browns, or my personal fave: in a charred tortilla with avocado & lime. You can oil the skillet, esp. if you’re not using nonstick, but I find the cheese gets crispier w/o More tips on my IG @graceelkus #friedeggs #feta ♬ Midnight City - M83

Pesztó, csiliolaj vagy konzerv paradicsom a cifrázáshoz 

Bár eredetileg valóban csak tojás és feta kell a recepthez, Elkus azt is ajánlja, hogy a végén szórjunk rá egy kis feketeborsot és pirospaprika-pelyhet. Extra sót semmiképp ne tegyünk rá, hiszen a sós ízről a feta gondoskodik, ezenkívül azonban ízlés szerint bárhogyan fűszerezhetjük. Ahogyan terjedni kezdett a recept, úgy különleges hozzávalók is beépültek az alapreceptbe: például van, aki pesztón vagy csiliolajon olvasztja meg a fetát és úgy önti rá a tojásokat, de fantasztikus ízorgiát kapunk akkor is, ha konzerv paradicsomon indítjuk a receptet – mintha csak shakshukát készítenénk. 

A kész tojást az eredeti TikTok-videó szerint illik tortillába tekerni, de más szénhidrátforrással is érdemes kipróbálni! 

Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images