A lencse számos indiai étel főszereplője, nem véletlenül: tápanyagokban és vitaminokban gazdag hüvelyes, aminek magas a fehérjetartalma, ráadásul a vörös változata kifejezetten könnyen kezelhető, beáztatás nélkül is gyorsan elkészül. Az indiai lencseételeket a különleges, gazdag és többnyire pikáns fűszerezés teszi igazán izgalmassá: az alább receptbe kerül például gyömbér, fokhagyma, kurkuma és köménymag is, de persze a csípős chili sem maradhat el belőle. Az extra vitaminbevitel jegyében az alábbi receptbe jó adag spenót is kerül: ez az alacsony kalóriatartalmú leveles zöld tele van A-, B2-, B6-, E- és K-vitaminnal, ezenkívül folsavat, magnéziumot és vasat is tartalmaz, szóval mindenképpen jó ötlet lehet rendszeresen fogyasztani.
Bár a lencse önmagában is elég laktató étel, a dal palak mellé nyugodtan készíthetünk főtt rizst vagy kínálhatjuk indiai lepénykenyérrel, azaz naannal is. A tálaláskor megbolondíthatjuk friss lime-lével, friss korianderrel vagy egy kevés (igény esetén növényi) joghurttal is, hogy tényleg igazán frissítő és komplex legyen az ízélmény.
Hozzávalók:
- 1 csésze vörös lencse
- 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 lime
- 2 evőkanál ghee vagy sózatlan sima vaj
- só
- 1 kisebb vöröshagyma felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál finomra reszelt friss gyömbér
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1 kisebb darab szárított vörös chili
- 3 csésze spenótlevél durvára vágva
- főtt rizs és friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Egy finom szita segítségével mossuk át a vörös lencsét! Tegyük egy közepes edénybe és öntsünk rá 3 bögre vizet! Forraljuk fel közepes lángon és pár percig főzzük a lencsét, keverjük bele az őrölt kurkumát, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük puhára 25-30 perc alatt. Vegyük le a tűzről, majd facsarjuk bele egy fél lime levét és adjunk hozzá 1 teáskanál sót!
2. Közben egy magas falú serpenyőben hevítsük fel a vajat (vagy a gheet, azaz tisztított vajat), adjuk hozzá a köménymagot és főzzük egy kicsit, majd dobjuk bele a chilidarabot is. Ezek után dobjuk rá a hagymát és puhítsuk meg kb. 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd főzzük egy kicsit, míg illatozni kezd. Adjuk hozzá a spenótot is és 1/2 teáskanál sót, majd főzzük, míg a spenót összefonnyad kicsit. Vegyük le a tűzről és facsarjuk bele a maradék fél lime levét is!
3. Adjuk a spenótos keveréket a lencséhez, szükség esetén ízesítsük még egy kis sóval! A kész ragut főtt rizzsel és friss korianderrel tálaljuk!