Szeretnéd friss, meleg házi kekszekkel elkápráztatni a vendégeidet? Bár alapvetően elég egyszerű édességről van szó, aki már próbálkozott vele, tudja, hogy a sütés érzékeny folyamat, amit nagyon könnyű elrontani. Nemcsak a megfelelő alapanyagokra, hőfokokra és az időre, de a technikára is nagyon oda kell figyelnünk.
Molly Allen tíz évig dolgozott profi cukrászként, és szerencsére hajlandó volt megosztani néhány igazán bennfentes tippet az Insiderrel, hogy a következő keksz, amit sütünk, tényleg csodásan sikerüljön!
Jól krémesítsd ki a vajat és a cukrot
Nem elég, ha egyszerűen összekeverjük a cukrot és a puha vajat: nagyon fontos, hogy tényleg habosítsuk ki a keveréket, míg légbuborékok keletkeznek benne. Épp ezek a buborékok járulnak hozzá, hogy a gőz átjárja a süteményt és végül megkapjuk a tökéletes textúrát. A folyamat egyébként nagyjából 3-5 percet vesz igénybe attól függően, hogy milyen eszközzel dolgozunk – szóval tényleg nem érdemes spórolni ezen a munkafolyamaton.
Ne lógjuk el a hűtést
A kekszek készítésének egyik kulcsfontosságú eleme a hűtés. Elsőre talán feleslegesnek tűnhet a dolog, de nagyon fontos, hogy a tésztában lévő vaj teljesen megdermedjen, hiszen ez nagyban meghatározza majd az édesség végső állagát. Tehát mindig tartsuk be a receptben javasolt hűtési időt!
Az igazi vanília ereje
Kényelmesebb – és persze olcsóbb – megoldásnak tűnhet a vaníliaaroma használata, de sokkal jobban megéri tiszta vaníliakivonatot tenni a házi kekszekbe. Egy kicsi is elég az intenzív, édeskés ízhez, és a tiszta vanília sokkal jobban segít kiemelni a süti többi ízét is – ha tehetjük, mindenképpen válasszuk ezt a hozzávalót.
Ügyelj az elrendezésre
A legtöbb keksz sülés közben először kilapul, majd egy kicsit összemegy, de mindenképpen nagyobb lesz, mint amikor behelyeztük a sütőbe. Mindenképpen figyeljünk rá, hogy kellő távolságba rendezzük el a kekszeket, így biztosan nem fognak összesülni, és minden egyes darab tökéletesen kerülhet a tányérokra.
Forrás: Insider Fotó: Getty Images