Sült sajtostészta-kosárkák – gyerekek és felnőttek is imádni fogják

2024. február 01.
Az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája ezúttal gusztusos kis muffinok formájában kerül elénk – az izgalmas prezentációt pedig nemcsak a gyerekek fogják imádni.

A mac and cheese, vagyis a nem túl egészséges és tápanyagdús amerikai sajtos tészta a comfort foodok emblematikus példája: sűrű, olvadó, telt ízű sajt és puha tészta kombinációja, amiből gyakorlatilag korlátlan mennyiséget tudunk a szánkba lapátolni. Az alábbi recept különlegessége, hogy a tésztát ezúttal megsütjük, méghozzá nem is egyszerűen tepsiben, hanem muffinformákban, így bájos kosárkák készülhetnek belőle. Ez persze nemcsak a látványon, hanem az ízélményen is csavar, hiszen a kosárkák kívül ropogósra sülnek, míg belül nyúlós, olvadó sajt vár ránk. Kell ennél több?

Azt mondanunk sem kell, hogy a gyerekek imádni fogják ezt az izgalmas prezentációt, de ha őszinték akarunk lenni, valószínűleg a felnőttek sem tudnak majd ellenállni neki.

Hozzávalók:

  • 500 gramm kis méretű tészta
  • 3 ek. sózatlan vaj
  • 1 kisebb hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1/4 csésze finomliszt
  • 2 és fél csésze zsíros tej
  • só és bors
  • 2 csésze reszelt fehér cheddar
  • 2 csésze reszelt sárga cheddar (két részletben)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy muffinformát vajazzunk ki!
  2. Lobogó sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le a tésztát!
  3. Egy nagy edényben olvasszuk meg a vajat közepes láng felett. Dobjuk rá a hagymát és pirítsuk 4-5 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát és további egy percig pirítsuk. 
  4. Szórjuk a hagymákra a lisztet, folyamatos, gyors kevergetés mellett 2 percig pirítsuk a keveréket, míg kicsit összeáll.
  5. Öntsük fel tejjel, alaposan keverjük el, majd közepes láng felett forraljuk fel az egészet! A szószt ízesítsük sóval és borssal, majd még forrón vegyük le a tűzről és keverjük bele a fehér cheddart és a sárga cheddarból másfél csészényivel. Homogén, sűrű sajtszószt kell kapnunk!
  6. Keverjük a szószba a megfőtt tésztát, majd adagoljuk a muffinformába. A maradék sajttal szórjuk meg a kosárkák tetejét és süssük aranybarnára 17-20 perc alatt!
  7. Ha kész, hagyjuk 10-15 percet hűlni, aztán tálaljuk melegen mártogatóssal, vagy csak magában!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images